Berlusconi dient ontslag regering in

Berlusconi dient ontslag regering in Rome, 3 mei. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi praat met aanhangers bij Palazzo Grazioli in Rome, nadat hij daar bij president Carlo Azeglio Ciampi het ontslag van zijn regering heeft aangeboden. Ciampi vroeg hem bij die gelegenheid aan te blijven als waarnemend premier tot zijn beoogde opvolger – Romano Prodi, leider van de centrum-linkse coalitie die in april de parlementsverkiezingen won – later deze maand de opdracht krijgt een nieuwe regering te vormen. Ciampi’s ambtstermijn loopt op 18 mei af; hij wil niet zelf Prodi met de vorming van een nieuwe regering belasten, maar ziet dat als een taak voor zijn opvolger, die op of na 13 mei wordt gekozen. Inmiddels gaan in Rome overigens steeds meer stemmen op die pleiten voor een nieuwe ambtstermijn van zeven jaar voor de 85-jarige Ciampi. Foto AFP Italian Prime Minister Silvio Berlusconi talks with militants as he arrives at Palazzo Grazioli in Rome, 02 May 2006, after he submited his formal resignation to President Carlo Azeglio Ciampi. Prime Minister Silvio Berlusconi formally handed in his resignation Tuesday after five turbulent years at the helm of Italian politics, but was asked to stay to assure the interim before a new government is formed. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO AFP