Berlusconi dient officieel ontslag in

ROME. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft gisteren zijn ontslag aangeboden aan president Carlo Azeglio Ciampi. Hij maakt hiermee de weg vrij voor zijn centrum-linkse rivaal Romano Prodi, opdat deze een nieuwe regering kan vormen. Begin vorige maand won Prodi nipt de Italiaanse parlementsverkiezingen; een nederlaag die Berlusconi wekenlang weigerde te erkennen. Ciampi vroeg Berlusconi gisteren aan te blijven als waarnemend premier om ”de lopende zaken” te behartigen. Ciampi`s eigen termijn loopt 18 mei af en hij staat onder druk om zelf nog de formatie van het nieuwe kabinet-Prodi te overzien. Gisteren bleef onduidelijk of hij hiertoe bereid is, of dat hij de klus aan zijn opvolger laat. Deze zal - op voordracht van Prodi - gekozen worden door het parlement.