Armeens vliegtuig stort neer: 113 doden

Een Armeens passagiersvliegtuig is vanochtend vroeg in de buurt van de Russische stad Sotsji, aan de Zwarte Zee, verongelukt. Daarbij zijn zo goed als zeker alle 113 inzittenden om het leven gekomen.

Het toestel, een in de Armeense hoofdstad Jerevan opgestegen Airbus A-320 van de luchtvaartmaatschappij Armavia, verdween van het radarscherm toen het zich zes kilometer van de luchthaven van Sotsji bevond. Het weer was op dat moment zeer slecht. Een eerste poging op vliegveld Adler te landen was mislukt, waarna de piloot boven zee een bocht maakte voor een nieuwe poging.

In Sotsji werd vanochtend door Armeense woordvoerders gezegd dat het slechte weer “zeker“ de oorzaak van de ramp is. Later hebben Russische deskundigen dat bevestigd.

Vanochtend zijn door Russische duikers 26 lichamen van omgekomen inzittenden en de eerste wrakstukken geborgen. Met een robot wordt geprobeerd de zwarte doos van het vliegtuig te bergen. De zoekactie wordt gehinderd door het slechte weer. De motoren van het vliegtuig liggen op een diepte van vierhonderd meter, zo heeft een onderzoek uitgewezen.

Onder de slachtoffers - 105 passagiers en acht bemanningsleden - bevinden zich 26 Russen, een Georgiër en een Oekraïener; alle andere slachtoffers zijn Armeniërs.