Ajax-trainer Blind overtuigd van ontslag

Danny Blind weet zeker dat hij zondag tijdens de bekerfinale tegen PSV voorlopig voor het laatst als hoofdcoach van Ajax op de bank zit. De oefenmeester heeft weliswaar van de leiding van de Amsterdamse club nog niets over zijn ontslag gehoord. Maar hij zegt over voldoende aanwijzingen te beschikken om te weten dat hij plaats moet maken voor een opvolger.

“Het is over, dat weet ik echt zeker. Ik heb daar voldoende aanwijzingen voor. Eigenlijk wist ik zes weken geleden al dat het gebeurd was. Maar nu zijn bij mij ook de laatste twijfels weg. Nog twee wedstrijden en het is voorbij. Hoe jammer dat ook is“, aldus de oefenmeester, die tot en met het volgende seizoen bij Ajax onder contract staat.

Technisch directeur Martin van Geel onthoudt zich van ieder commentaar over Blind en roept al weken dat hij de trainersstaf pas na de bekerfinale wil evalueren. Hij betrekt de coach totaal niet meer bij besprekingen over het volgende seizoen. De oefenmeester vernam vorige week via de media dat Nourdin Boukhari alsnog mag blijven. Blind praat ook niet meer mee over de rechtshalf en rechtsback die Ajax wil aantrekken.

Blind spiegelde zijn sombere toekomstperspectief gisteren na afloop van de laatste training voor de return met FC Groningen in de finale van de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. In zijn hand had de oefenmeester een brief van een boze seizoenkaarthouder uit Landsmeer. “Hij vond dat ik moest blijven en heeft daarom zijn jaarkaart ingeleverd.“

Blind krijgt uit bijna alle hoeken steun. Dertigduizend toeschouwers scandeerden vorige week tijdens de eerste ontmoeting met FC Groningen zijn naam. De spelers vierden beide doelpunten van die wedstrijd in de armen van hun oefenmeester. Op het jeugdcomplex De Toekomst snappen ze ook niet waarom Ajax na Morten Olsen, Jan Wouters, Co Adriaanse en Ronald Koeman weer vroegtijdig afscheid van een hoofdtrainer gaat nemen. “Ik krijg heel veel steun“, weet Blind.

De coach kan naar eigen zeggen leven met een ontslag. “De prestaties waren niet goed. Daar moet je heel eerlijk in zijn. Ik vind het wel jammer dat de clubleiding van Ajax het op deze manier speelt. Dit is niet netjes. Ik ben al 21 jaar Ajacied maar moet nu toch goed nadenken of ik volgend seizoen in een andere functie bij deze club wil werken.“