Affaire Khan nu gesloten

Pakistan heeft het onderzoek naar de illegale export van nucleaire geheimen naar Iran, Libië en Noord-Korea beëindigd. Pakistan beschouwt de affaire, met de atoomgeleerde Abdul Qadeer Khan in de hoofdrol, nu als “gesloten“.

Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat gisteren in Islamabad gezegd. Onlangs kwam de laatste verdachte in de zaak, Mohammad Farooq, een medewerker van Khan, vrij. “Ik neem aan dat we met de vrijlating van Farooq dat hoofdstuk nu kunnen sluiten“, aldus de woordvoerster.

Ze zei ook dat zowel het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) als de VS tevreden zijn met de wijze waarop Pakistan is opgetreden tegen de proliferatie. Ook is Islamabad bereid mee te werken aan buitenlands onderzoek naar illegale nucleaire handel. Maar, herhaalde ze het Pakistaanse standpunt, er kan absoluut geen sprake van zijn dat onderzoekers van het IAEA of uit de VS Pakistaanse betrokkenen gaan ondervragen. Dat, vindt Pakistan, zou indruisen tegen de soevereiniteit van het land.

Khan, vader van de Pakistaanse atoombom, werd al in 2001 ontslagen als hoofd van het Pakistaanse nucleaire programma. In 2004 kwam het nieuws over de export van atoomgeheimen naar buiten. Volgens de Pakistaanse president en legerleider Musharraf handelden Khan en zijn medewerkers op eigen houtje, en wisten regering en leger van niets. Khan zelf vroeg en kreeg vergiffenis van de generaal.

Vorig jaar sloten de VS een nucleaire overeenkomst met India, maar niet met Pakistan, dat volgens de VS toch een zeer gewaardeerde bondgenoot is in de strijd tegen terrorisme.