7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

De Witte Uyl

Amsterdam: Frans Halsstraat 26. Telefoon (020) 670 04 58, keuken open 17.30-23.00, zo-ma gesloten Internationaal, gem. prijs 3 gangen à la carte 36,50 euro Categorie: scharrelvlees

Als je genoeg hebt van het verplichte hip doen en gewoon goed wilt eten, moet je hier zijn. Verrassende gerechten, als tempura van zeekraal, wontons met artisjokken en knoflookcrème en toe een chocoladeplank. Wijnliefhebbers buitelen over elkaar heen om de verschillende champagnes en de superbe bourgogne te proeven. Alles is tot in de puntjes verzorgd, de ingrediënten zijn veelal biologisch en het is er warm en gezellig.

uitstekend | Lekkere, vaak erg originele gerechten die door een vriendelijke bediening worden geserveerd in een gezellig, huiskamerachtig interieur. Aanrader. (31-10-2005, S.)

goed | Het eten is hier heerlijk! Dat begint al bij het heerlijke brood met rozemarijnolie en de amuse van dourade-paté. Vervolgens een canneloni van spinazie en tomaat, vergezeld van een heerlijk glas chardonnay. Als hoofdgerecht gebakken zeetong met hollandaisesaus. Jammer dat de “scharrelkeuken' ook een geitenwollensokken publiek aantrekt. Genoten van de jazzmuziek. (20-06-2005 A.)

Smekelingen Foto Jochem Jurgens 7 GRIEKSE TRAGEDIE Smekelingen Den Haag: Theater aan het Spui. Aanvang: 20.30. Kaarten: 070-3465272 & www.theateraanhetspui.nl. Inl: www.veenfabriek.nl Paul Koeks VeenFabriek speelt Smekelingen van Euripides, een oud-Griekse tragedie, waarin de koning van Thebe weigert zeven gesneuvelde soldaten van de vijand te begraven. Hun moeders, de smekelingen, roepen de hulp in van de Atheense koning Theseus. Regisseurs Paul Koek en Michael Marmarinos leiden een cast van Griekse en Nederlandse acteurs en musici. Jurgens, Jochem

2 FILMFESTIVAL

Latin American Film Festival

Van 3 t/m 10 mei in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. T/m 17 mei gaat een aantal hoogtepunten uit het festivalprogramma op tournee naar Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Inl: www.laff.nl

De Braziliaanse zangeres Lilian Vieira (Zuco 103) opent vanavond de tweede editie van het Latin American Film Festival (LAFF). De openingsfilm is Casa de Areia (House of Sand) van de Braziliaanse regisseur Andrucha Waddington. Verder veel Latijns-Amerikaanse speelfilms en documentaires, een retrospectief gewijd aan de Cubaanse filmmaker Tomás Gutiérrez Alea, lezingen, debatten, een masterclass en muziek en dans.

3 MODERNE DANS

Dood in Venetië

Rotterdam: O.T. Theater, St. Jobsweg 3. Aanvang: 21.00. Entree: 15 euro. Inl/reserveren: 010-4769029 & www.ot-rotterdam.nl

Het Onafhankelijk Toneel brengt de dansvoorstelling Dood in Venetië, naar de roman van Thomas Mann (Der Tod in Venedig, 1912) en de verfilming van Luchino Visconti (Death in Venice, 1971). In een door de cholera geteisterd Venetië wordt een oudere kunstenaar (Ton Lutgerink) verliefd op een schone jongeling (Rafael Zielinski). De choreografie is van Galama en Kho. Verder met Pawel Adametz en Ying Zeng.

4 TONEEL

Hersenschimmen

Amsterdam: Stadsschouwburg, Leidseplein 26. Aanvang: 19.30. Inl/res: 020-6242311 & stadsschouwburgamsterdam.nl

In de roman Hersenschimmen heeft J. Bernlef de geestelijke aftakeling van een oudere man in poëtische woorden gevangen, woorden die de hoofdpersoon Maarten (Joop Keesmaat) steeds minder tot zijn beschikking heeft. Guy Cassiers maakt bij Ro Theater een toneelbewerking en voegt aan de woorden poëtische beelden toe, rijk aan symboliek. Hersenschimmen is hier ook het verhaal van een oude liefde die wordt aangetast.

5 KLASSIEKE MUZIEK

Amsterdam Symphony Orchestra

Rotterdam: De Doelen. Aanvang: 20.15. Entree: 25 euro. Inl/res: 010-2171717 & www.dedoelen.nl

Met als thema “Esprit de France' geven de jonge muzikanten van het Amsterdam Symphony Orchestra deze maand zes concerten door het hele land met werken van Franse componisten. Op het programma: Pelléas et Mélisande van Gabriel Fauré, het Celloconcert van Camille Saint-Saëns en de Symfonie in C van Bizet. Het orkest staat onder leiding van Peter Sánta. Xavier Phillips bespeelt de cello.

6 HOLOCAUST

Voorpremière en filmdebat “Fateless'

Nijmegen: LUX. Aanvang: 19.00. Entree: 8 euro. Inl/res: 024-3221612 & www.lux-nijmegen.nl

Fateless is een verfilming van het boek Onbepaald door het lot van Imre Kertesz. In de film wordt de 14-jarige Hongaarse jongen Gyuri Köves gevolgd tijdens zijn verblijf in verschillende concentratiekampen. Het filmdebat gaat over de vraag wat een film als deze nog betekent voor jongere generaties. Met dichter Tsead Bruinja (1974) en Micha Wertheim (1972), cabaretier bij Comedytrain.

7 GRIEKSE TRAGEDIE

Smekelingen

Den Haag: Theater aan het Spui. Aanvang: 20.30. Kaarten: 070-3465272 & www.theateraanhetspui.nl. Inl: www.veenfabriek.nl

Paul Koeks VeenFabriek speelt Smekelingen van Euripides, een oud-Griekse tragedie, waarin de koning van Thebe weigert zeven gesneuvelde soldaten van de vijand te begraven. Hun moeders, de smekelingen, roepen de hulp in van de Atheense koning Theseus. Regisseurs Paul Koek en Michael Marmarinos leiden een cast van Griekse en Nederlandse acteurs en musici.

Eet en recenseer ook mee op www.nrc.nl/iens

Eet en recenseer ook mee op www.nrc.nl/iens