7 redenen om thuis te blijven

1 Feestje

Cocktails

Nu komt het er toch echt aan, die zon, de strak blauwe lucht en een temperatuur van boven de twintig graden. En wat past daar nu beter bij dan een frisse, zoete cocktail? Je kan die natuurlijk bestellen in een café of cocktailbar, maar nog afgezien van de prijs, is het net zo leuk om zelf wat uit te proberen. Bovendien, wil je de trends volgen, dan zijn cocktails een must. Rosé is zoooooo passé. Wat heb je nodig voor lekkere cocktails? Even “googlen' en er verschijnen tientallen websites met recepten voor cocktails, waaronder www.cocktailz.nl, www.vivalacocktails.nl en www.devlamindepan.nl. Een van de bekendste cocktails momenteel is de Mojito, afkomstig uit Cuba, met hoofdingrediënten bruine rum en muntblaadjes. Fijne klassiekers zijn ook altijd goed, zoals de Cosmopolitan. Om een goede cocktail te maken, heb je een cocktailshaker nodig, te koop bij iedere kookwinkel. Een roestvrije stalen schijnt het best te zijn. Voor fruitcocktails is een elektrische blender onmisbaar. Om het helemaal professioneel aan te pakken, kan je ook een cocktailworkshop volgen, zoals bij De Bar in Amsterdam (www.cocktailworkshops.nl). (ML)

Knapperig tussen de lakens Foto NRC 6 roosteren I love toast-broodrooster Te koop via www.gadgethouse.nl, voor 34,94 euro Wat is er fijner dan een ontbijtje op bed? Een dineetje op bed, misschien. Je hoeft het niet eens ingewikkeld aan te pakken. Ook een simpele maaltijd wordt leuk als je er samen vroeg induikt met een goed muziekje en kaarsen op veilige afstand. Een dvd'tje erbij is ook wel leuk, maar zorg dan wel voor een film waarbij je wakker blijft. Je wil de avond niet verpesten door meteen in slaap te vallen. Ook leuk: hou met je lief een borreltje-in-bed, met een goed glas wijn en toastjes met zalm en brie. Maak de toast met dit romantische broodrooster, dan kan de avond niet meer stuk. Als je de tekst ziet die het rooster voorzichtig in je bammetjes brandt, neem je de kruimels op de koop toe. En de volgende ochtend kun je ze besmeren met jam of kaas en vrolijk verder picknicken in bed. Wedden dat het leuk wordt tussen de lakens? Daar kan geen restaurant tegenop. (JL)

2 detective

Cold Case

Net5, 22.35-23.30u.

Lilly is een gedreven detective die haar sporen heeft verdiend op de divisie moordzaken in Philadelphia. Haar inlevingsvermogen en instinct zijn uitzonderlijk. De transfer naar “cold cases' is een keerpunt in haar carrière. Vanaf da moment moet ze zich bezighouden met het ondervragen van getuigen van moorden van jaren terug. Vanavond de zaak van een in 1978 vermoorde man, nadat zijn moeder een brief vindt.

3 koken

Bill's food

RTL4, 17.05-17.30u.

Wéér een nieuwe sympathieke jonge ik-maak-koken-voor-iedereen-makkelijk-kok gesignaleerd op de Nederlandse televisie. Dit keer is het de beurt aan een Australiër, Bill Granger. Hij werd vooral beroemd met zijn ontbijtjes, dus bekijk vanavond hoe je ricotta-pannenkoekjes met banaan moet maken voor morgenochtend. Ook in maïskoekjes, kokosnoot-bosbes-gebakjes en roereieren is hij een meester. Smullen.

4 documentaire

Dokwerk: En de aap is een mens geworden

Ned.3, 20.20-21.30u.

René Seegers maakte een humoristische documentaire waarin het verhaal wordt verteld van de relatie tussen mens en aap. Hij laat aan de hand van fragmenten en interviews zien hoe de mens met mensapen is omgegaan. Van de aap als clown in het circus tot Planet of the Apes, van de aap die in 1960 de mens verving op zijn eerste reis in de ruimte, tot de aap die zijn plaats innam bij medische testen.

5 Film

Gorillas in the Mist

Michael Apted, (VS, 1988) Canvas, 21.25-23.30u

De etholoog Dian Fossey (1932-1985) deed vanaf 1967 tot aan haar dood - ze werd bruut vermoord - in de bergen van Rwanda onderzoek naar het gedrag van de met uitsterven bedreigde berggorilla. Ze schreef er het boek Gorillas in the Mist (1983) over, waarin ze haar memoires afwisselt met wetenschappelijke bevindingen. In 1988 adapteerde regisseur en documentairemaker Michael Apted het tot een film met in de hoofdrol Sigourney Weaver als Fossey. Wie Fossey nou eigenlijk was, maakt de film niet helemaal duidelijk. Om een groter publiek aan te spreken, besteden de makers veel aandacht aan haar affaire met National Geographic-fotograaf Bob Campbell. De film is echter op zijn best als het de interactie laat zien tussen Fossey en de berggorilla's, waarmee ze communiceerde. Apted filmde op locatie en mengt deze beelden met speciale effecten. (AW)

6 roosteren

I love toast-broodrooster

Te koop via www.gadgethouse.nl, voor 34,94 euro

Wat is er fijner dan een ontbijtje op bed? Een dineetje op bed, misschien. Je hoeft het niet eens ingewikkeld aan te pakken. Ook een simpele maaltijd wordt leuk als je er samen vroeg induikt met een goed muziekje en kaarsen op veilige afstand. Een dvd'tje erbij is ook wel leuk, maar zorg dan wel voor een film waarbij je wakker blijft. Je wil de avond niet verpesten door meteen in slaap te vallen. Ook leuk: hou met je lief een borreltje-in-bed, met een goed glas wijn en toastjes met zalm en brie. Maak de toast met dit romantische broodrooster, dan kan de avond niet meer stuk. Als je de tekst ziet die het rooster voorzichtig in je bammetjes brandt, neem je de kruimels op de koop toe. En de volgende ochtend kun je ze besmeren met jam of kaas en vrolijk verder picknicken in bed. Wedden dat het leuk wordt tussen de lakens? Daar kan geen restaurant tegenop. (JL)

7 site-seeing

Postcrossing

www.postcrossing.com

“32 graden, m.vr.gr., familie de Jong“ staat op de achterkant van de jaren tachtig-design ansichtkaart uit Benidorm. Een getekend zonnetje en de groeten uit Lloret van “Dik en zijn gleufdieren'. Wie krijgt er nu nog zulke vakantiekaarten? Thuisblijvers mogen hooguit een sms verwachten als: “niet neergestort, weer is van bikini-aard, zie je volgende week'. Jammer genoeg kun je niemand dwingen om een kaartje te sturen. Wat wel kan, is meedoen aan “postcrossing': na inschrijving krijg je een willekeurig adres ergens op aarde toegewezen om een ansichtkaart naar te sturen. Via het kaart-ID dat je moet vermelden, kun je de afzender achterhalen. Zo kan Satu Ekoluoma uit het Finse Ilmajoki straks lezen wie haar het “Groeten Uit Amsterdam!' kaartje stuurde. Alleen een postzegel offeren en een ouderwetse wandeling naar de brievenbus maken, en Satu is binnenkort blij verrast. (OvD)

    • André Waardenburg
    • Marleen Luijt
    • Janna Laeven