Zomers

Het lijkt erop alsof we de komende dagen eerder over zomer dan lente kunnen spreken. Dankzij een krachtig hogedrukgebied boven Finland, en een lagedrukgebied op de oceaan wordt met een zuidoostenwind warme lucht aangevoerd. De temperatuur komt in het binnenland boven de 25 graden uit, waarmee de eerste zomerse dagen een feit zijn.

Vandaag beginnen we aan een reeks van warme dagen. Langs de noordkust komt de temperatuur op 20 graden uit, in het binnenland wordt het 24 tot 26 graden. Normaal is het begin mei 16 graden, een waarde waar we op een aantal plaatsen 10 graden boven komen. De dag begint zonnig, maar er ontstaan geleidelijk enkele stapelwolken. De wind is matig en waait uit een zuidelijke richting. Langs de kust draait de wind in de loop van de dag naar een westelijke richting, waardoor het gevoelig frisser wordt. Vanaf zee trekt ook een aantal wolkenvelden het land binnen, waarbij heel lokaal een bui tot ontwikkeling kan komen. Komende nacht is het met 12 of 13 graden niet koud.

Morgenochtend kan met flink wat zon de temperatuur snel oplopen om uit te komen op 24 tot 26 graden. Alleen de kustgebieden blijven met 20 tot 22 graden iets achter. De zon krijgt flink wat ruimte, maar helemaal helder is het niet. Er trekken geregeld hoge wolkenvelden over waar de zon meestal wel doorheen zal schijnen.Tot in het weekeinde blijft het zonnig. De temperatuur doet een kleine stap terug om uit te komen op 18 tot 23 graden.