www.nrc.nl

Surrounded by security, Iraq's top US overseer Paul Bremer (C) arrives in the Shiite holy city of Najaf, some 160kms south of Baghdad 09 July 2003. Bremer arrived here to meet the newly US-appointed governor of the city, Abu Haidar Abdul Munim. AFP PHOTO/Marwan NAAMANI/POOL
Surrounded by security, Iraq's top US overseer Paul Bremer (C) arrives in the Shiite holy city of Najaf, some 160kms south of Baghdad 09 July 2003. Bremer arrived here to meet the newly US-appointed governor of the city, Abu Haidar Abdul Munim. AFP PHOTO/Marwan NAAMANI/POOL AFP

Kortchnoi. In zijn schaakrubriek schrijft Hans Ree deze week over Viktor Kortchnoi (foto). “Genna Sosonko werd laatst opgebeld door Viktor Kortchnoi, die gewoontegetrouw meteen ter zake kwam. “Heb je het nieuwste boek van Kasparov over mij en Karpov gezien?' Dat had Sosonko inderdaad.

Je zou kunnen denken dat Kortchnoi, die 74 jaar is, het zou hebben over de vraag of Kasparov in algemene zin recht had gedaan aan de lange strijd die Kortchnoi in het verleden met Karpov had uitgevochten. Dat zou iemand doen die op zijn eigen schaakloopbaan terugkijkt alsof het al geschiedenis is.

Maar zo is Kortchnoi niet. Hij zei: “Denk je ook dat ik in de 14de partij van de match in Baguio in 1978 nog remise had kunnen maken met 32...Td8?'

Aan die zet had Kasparov meer dan twee bladzijden van technische analyses gewijd. Dat had Kortchnoi bekeken en aan de telefoon stortte hij allerlei varianten uit over Sosonko, die weliswaar Kasparovs boek had gelezen, maar niet al die technische details. Het duizelde hem.“

www.nrc.nl/schaken

Huurlingen. In hun weblog linken Marc Leijendekker en Juurd Eijsvoogel naar interessante stukken uit de internationale pers. “De NAVO is veel te duur, net als de Unie. Als ergens een internationale vredesmacht nodig is, kan je beter ons inhuren, zegt Cofer Black, vice-voorzitter van het particuliere beveiligingsbedrijf Blackwater, dat volgens hem 80 tot 90 procent goedkoper is. Een uitgebreid artikel in de Boston Globe beschrijft de pro's en contra's van particuliere beveiligingsbedrijven. Effectiever? Meestal wel. Maar kan de internationale gemeenschap vredeshandhaving gaan outsourcen?“

www.nrc.nl/weblogs/wereld