VS schuiven aan in overleg over Darfur

De Amerikaanse plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken Robert Zoellick is afgereisd naar Abuja, om te helpen in de onderhandelingen over een vredesakkoord voor Darfur. In de Nigeriaanse hoofdstad verloopt om middernacht een uitgestelde deadline die onderhandelaars van de Afrikaanse Unie zondag hebben ingesteld om de rebellengroepen meer tijd te geven.

Zoellick blijft volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken voor onbepaalde tijd in Abuja. Vandaag zei een woordvoerder die optrad namens de twee belangrijkste rebellenbewegingen, het Soedanese Bevrijdingsleger (SLA) en de Beweging voor Rechtvaardigheid en Gelijkheid (JEM), dat zij het voorstel niet konden accepteren zonder tegemoetkoming aan hun eisen. Die hebben vooral betrekking op de methode van ontwapening van de rebellen en de Janjaweed-milities, de compensatie die de rebellen daarvoor krijgen en autonomie voor de regio. De Soedanese regering heeft zondag ingestemd met het voorstel.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice wilde gisteren de moed nog niet opgeven. “Zolang de partijen in gesprek zijn, is er altijd een kans op een overeenkomst“, zei zij op een persconferentie in Washington. Volgens haar is president Bush zeer overtuigd van de noodzaak voor een akkoord en een groot voorstander van een sterke, voornamelijk Afrikaanse, vredesmacht.

De Soedanese vice-president Ali Ousman Tahar heeft Abuja vandaag verlaten. Volgens een regeringswoordvoerder betekent dat niet dat het overleg is mislukt.

In de West-Soedanese regio Darfur strijden sinds 2003 door de regering in Khartoum gesteunde Arabische Janjaweed-milities tegen rebellen van SLA en JEM. Die namen drie jaar geleden de wapens op tegen de regering. (AP, AFP)