Veel politieke eisen op 1 mei

Bijna twee miljoen mensen in Europa en Azië hebben gisteren de viering van de Dag van de Arbeid aangegrepen voor politiek en economisch gekleurde demonstraties. In diverse landen kwam het daarbij tot rellen en arrestaties.

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk eisten zo'n tweeduizend demonstranten de vrijlating van Aleksandr Milinkevitsj, de oppositieleider die vorige week tot vijftien dagen cel werd veroordeeld na een betoging tegen het bewind van president Loekasjenko. De betoging, die door de autoriteiten was toegestaan, werd in de gaten gehouden door politieagenten. Incidenten bleven uit.

Traditiegetrouw gingen in Duitsland honderdduizenden mensen de straat op voor betere arbeidsvoorwaarden. Tijdens de vijfhonderd betogingen, die volgens vakverbond DGB ruim een half miljoen deelnemers trokken, werd kritiek geuit op de veronderstelde kloof tussen het grote aantal werklozen en de groeiende inkomsten van grote bedrijven. “We willen geen Amerikaanse toestanden“, zei DGB-voorzitter Michael Sommer in Wolfsburg, de zetel van autofabrikant Volkswagen. De bondsregering werd opgeroepen een minimumloon in te voeren. In Berlijn kwam het net als voorgaande jaren tot confrontaties tussen de politie en relschoppers. Circa vijftig jongeren werden opgepakt vanwege brandstichting en vernieling. In Leipzig werden ongeveer dertig stenengooiers gearresteerd die probeerden een optocht van neonazi's te verhinderen.

In Moskou gingen bijna dertigduizend vakbondsleden en communisten de straat op voor meer sociale zekerheid. Sommige deelnemers riepen president Poetin op, de inkomsten uit de export van olie en gas te besteden aan het volk. Verspreid door heel Rusland trok de Dag van de Arbeid in totaal anderhalf miljoen betogers.

De leider van het extreem-rechtse Front National, Jean-Marie le Pen, greep in Parijs de 1 mei-viering aan om sympathisanten van uiterst rechts om steun te vragen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

In het Zweedse Stockholm en het Zwitserse Zürich liepen de 1 mei-betogingen uit op rellen. In Stockholm werden 130 jongeren aangehouden nadat zij in het centrum van de stad winkelruiten hadden ingegooid. In Zürich gebruikte de politie traangas en waterkanonnen om zo'n zeshonderd straatschenders uit het centrum te verjagen. De Turkse politie arresteerde veertig personen die in Istanbul betoogden tegen het IMF. (Reuters, AFP, AP)