Vaticaan boos op China om bisschop

Tussen het Vaticaan en China is een controverse gerezen over de recente eenzijdige Chinese benoeming van een bisschop in de zuidwestelijke stad Kunming. De hoogste vertegenwoordiger van de rooms-katholieke kerk in Hongkong, kardinaal Joseph Zen, zegt dat het Vaticaan gesprekken over normalisering van de betrekkingen moet beëindigen omdat de communistische machthebbers in Peking geen echte dialoog willen.

Inzet van de strijd is de vraag wie de hoogste autoriteit is binnen de Chinese rooms-katholieke kerk: Peking of het Vaticaan. Katholieken in China mogen hun geloof slechts belijden in de officiële, door de staat toegestane Katholieke Patriottische Vereniging. Deze “Vaderlandslievende kerk' telt vier tot vijf miljoen leden. Twee tot drie keer zoveel mensen belijden hun geloof in het geheim.

Juist de afgelopen maanden leek sprake van toenadering tussen het Vaticaan en China. Achter de schermen zou worden gesproken over normalisering van de betrekkingen en over een bezoek van paus Benedictus aan China.

De wijding van Ma Yinglin als bisschop van Kunming gebeurde zondag tegen de zin van het Vaticaan. De kerkleiding in Rome wilde betrokken worden bij de benoeming, maar voelt zich nu “op brute wijze voor een fait accompli gesteld“, zegt de Hongkongse kardinaal Zen. De officiële Chinese kerk heeft de benoeming op korte termijn van meer bisschoppen aangekondigd. Peking wil de zeggenschap in eigen hand houden om “Poolse toestanden' te voorkomen waarbij de kerk een belangrijk rol gaat spelen in het verzet tegen het communisme.

In de Hongkongse South China Morning Post zegt kardinaal Zen dat de dialoog niet kan worden voortgezet “omdat de mensen dan zullen denken dat wij (de katholieke kerk) bereid zijn ons over te geven“. China heeft Zen al vaker beschuldigd van inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Het Vaticaan, dat hem begin dit jaar benoemde tot kardinaal, heeft Zen altijd sterk verdedigd.