Toneelstuk Handke geannuleerd in Parijs

De Comédie Française wil geen theaterstuk van Peter Handke uitvoeren omdat de Oostenrijkse schrijver half maart aanwezig was bij de begrafenis van Slobodan Milosevic.

Begin 2007 zou het driehonderdjarige theatergezelschap in het Théâtre du Vieux Colombier in Parijs een toneelstuk van Handke brengen onder de titel Voyage au pays sonore ou l'art de la question.

De leider van de Comédie, Marcel Bozonnet, heeft het stuk geschrapt nadat hij in de Franse pers had gelezen dat Handke aanwezig was bij de begrafenis van de Servische ex-president. Volgens het weekblad Le Nouvel Observateur zwaaide Handke er met een Servische vlag en verklaarde “gelukkig dicht bij Milosevic te zijn, die zijn volk heeft verdedigd“.

Bozonnet noemde daarop in Le Monde de aanwezigheid van Handke een belediging voor de slachtoffers van Milosevic, die in Den Haag terechtstond voor oorlogsmisdaden. “Zijn stuk is geen propaganda, maar biedt de auteur een publieke zichtbaarheid. Die wil ik hem niet geven.“

Handkes landgenoot en Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek heeft geprotesteerd tegen het schrappen van het stuk. Volgens haar maakt de Comédie Française zich schuldig aan censuur. Het gezelschap plaatst zich, vindt zij, in de traditie van “culturele instellingen die tijdens dictaturen storende kunstenaars afdanken of tot stilte veroordelen“.

Handke is al langer omstreden, onder meer sinds hij midden jaren negentig Servië afschilderde als voornaamste slachtoffer van de Balkanoorlogen. Handke en Jelinek wonen beiden in Frankrijk.