The Gents

Channel Crossings CCS SA 23106

The Gents is het beste mannenkoor van Nederland, dirigent Peter Dijkstra - inmiddels niet meer vast aan de zestien zingende mannen verbonden - de talentvolste jonge koorleider. The Gents hebben steeds de neus opgehaald voor conventies. Ze brachten klassiek repertoire naast aalgladde arrangementen van kerstliedjes. En nu is er In Love - een compilatie volks- en popliedjes, met Paul de Leeuw als solist in de vertaalde nummers Zoals je bent (naar Billy Joels Just the way you are) en, onbedoeld hilarisch, Hallo (Lionel Richie).

Het concept van een mannenkoor van topkwaliteit dat gelikte poparrangementen perfect brengt, stemt tot nadenken. Voor wie en voor welke gelegenheid is deze cd bedoeld? Billy Joels origineel wordt er niet beter van, The Gents horen we liever in Duruflé of Fauré. Maar dat neemt niet weg dat juist de perfectie van de samenzang welwillend stemt. Joels Lullabye wordt zo strak gezongen dat het nummer ondanks de kitscherigheid ontroert.

Zo neutraliseert de kwaliteit van het koor de gereserveerdheid jegens het fenomeen popkoormuziek - hoe moeizaam Blöfs Dansen aan Zee door zestien gevoelig hummende mannen ook blijft.

    • Mischa Spel