Sluiting dreigt voor BAT-fabriek

De sigarettenfabriek van British American Tobacco (BAT) in het Gelderse Zevenaar dreigt gesloten te worden. “We overwegen de sluiting van Zevenaar“, zo citeerde de Britse zakenkrant Financial Times vanmorgen BAT-topman Paul Adams.

BAT kondigde vorig jaar al aan dat banenverlies bij zijn vestigingen in West-Europa onvermijdelijk was omdat het concern kampte met overproductie. Bovendien is het aantrekkelijker de productie over te hevelen naar landen met lagere lonen.

Volgens Adams zijn er inmiddels al besprekingen begonnen tussen de bedrijfsleiding van de fabriek in Zevenaar en de vakbonden. De fabriek is goed voor 570 voltijdsbanen en produceert 24 miljard sigaretten per jaar.

Volgens een woordvoerder in Zevenaar wordt binnen enkele weken besloten of de fabriek wordt gesloten of dat gekozen wordt voor een nieuwe reorganisatie. Twee jaar geleden leidde een reorganisatie tot een reductie van 180 voltijdsbanen.

Eerder besloot BAT zijn sigarettenproductie in Groot-Brittannië te staken. Een fabriek in Southampton ging dicht, terwijl ook de vestiging in het Ierse Dundalk onlangs zijn deuren sloot. Ook de toekomst van de BAT-sigarettenproductie in Italië is onzeker.

De afgelopen twee jaar zijn er in totaal al acht BAT-fabrieken in Europa gesloten, terwijl bij nog eens twintig andere vestigingen eveneens fors werd gesaneerd. Bij de operatie gingen in totaal 4.500 banen verloren.

De saneringen in Europa houden volgens de Financial Times ook verband met het steeds agressievere beleid van veel regeringen tegen roken. In verscheidene landen is inmiddels een rookverbod van kracht in cafés, restaurants en andere openbare gelegenheden. Ook in kantoren mag niet meer worden gerookt. Al met al kampen de sigarettenproducenten met overcapaciteit.

BAT en andere tabaksbedrijven hopen intussen op een kentering met een nieuw soort tabak, waarbij geen rook vrijkomt. Experimenten met dit product, dat bekendstaat als “snus', zijn echter nog in volle gang. Het gaat om een klein zakje gevuld met tabak, die tussen bovenlip en tanden moet worden geschoven. Vooral in Zweden geniet snus al enige populariteit. Het zou volgens sommigen ook de kans op longkanker kunnen verminderen. BAT verkoopt al snus in Zweden en Zuid-Afrika.