Skandibert

Toen ik de camembert aansneed, bleken consistentie en smaak rubber. Op het puntje kaas zat een etiketje dat in de winkel - dom-dom - ongelezen was gebleven. Grand Camembert Pays, Paysan Breton. “Traditionell Brie ost av värmebehandlad komjölk. Ingredienser: värmebehandlad komjölk, mjölksyrebakterier, löpe.“ Onder deze informatie bevond zich een tekeningetje van een rustiek rustend boertje met een op een paard lijkend koetje of op een koe lijkend paardje. Deze nep-kaas ligt in de winkel in een aantrekkelijke grote ronde spanendoos nep-camembert doos. Brussel is terecht tegen nep-echt. Camembert is geen Bretonse, maar een Normandische kaas en al helemaal geen Skandi-kaas. Trap dus niet in deze Skandibert, maar koop voor het volgende recept een echte camembert, bij voorkeur gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Er is helaas ook veel Normandische rubber-fabrieks-camembert te koop. De bereiding voor de camembertsoufflés voor 4 personen gaat als volgt. Verwijder de witte korsten van de camembert en snijd de kaas in kleine blokjes. Smelt 60 gram boter in een pan en roer de bloem erdoor. Laat enkele minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan al roerend bij kleine beetjes tegelijk de melk toe en laat deze gladde roux ongeveer 4 minuten zachtjes koken. Roer de blokjes camembert erdoor. Haal de pan van het vuur. Splits de eieren. Klop met een garde of mixer de dooiers door de afgekoelde kaassaus. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200° C. Smeer de binnenkanten, de bodem en zijkanten van vier ramequin/soufflébakjes met boter in. Klop de eiwitten stijf. Spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten door de saus. Verdeel dit mengsel over de bakjes, die voor driekwart worden gevuld. Plaats de bakjes meteen in de oven en bak de kaassouflé's in ongeveer 12 minuten goudbruin en gaar. Eet ze, voordat ze inzakken, onmiddellijk op. De kaassoufflé kan ook in één grotere soufflévorm met een doorsnee van ca. 16 cm. worden gemaakt. Ook deze vorm moet aan de binnenzijde met boter worden ingesmeerd. De baktijd bedraagt ca. 25 minuten. De camembert kan vervangen worden door 100 gram verkruimelde pittige Franse geitenkaas. Pas bij deze variatie op met het toevoegen van extra zout.

Anne Scheepmaker

Nodig:4 eieren; 60 g bloem; 300 ml melk; 60 + 20 g boter; 100 g camembert; zout en gemalen peper

Morgen: citroenmarmelade.

    • Anne Scheepmaker