SHV verkoopt schroot Europa

Het SHV-concern verkoopt de Europese activiteiten van zijn schrootbedrijf TSR Recycling. Reden is dat de integratie van het Amerikaanse schrootbedrijf The David J. Joseph Company en TSR lastig is gebleken.

Volgens een woordvoerder zijn de Amerikaanse en Europese schrootmarkt wat betreft inkoop en afzet zo verschillend dat er te weinig synergievoordeel kan worden behaald. SHV nam in 1998 een belang van 60 procent in TSR en breidde dat twee jaar later uit tot 100 procent. The David J. Joseph Company is sinds 1975 in handen van familieconcern SHV.

Toen er van verschillende kanten belangstelling werd getoond voor overname van de Europese activiteiten van TSR, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in het Duitse Bottrop, besloot SHV tot verkoop over te gaan, aldus de woordvoerder. Welk bedrijf de nieuwe eigenaar wordt en welk bedrag ervoor wordt betaald, wilde SHV vanmorgen niet zeggen. “Het verkoopproces loopt nog“, aldus de zegsman. TSR ontstond in 1996 na een fusie tussen Klöckner Rohstoff Recycling en Thyssen Sonneneberg.

Schroot is qua omzet de belangrijkste activiteit van SHV. TSR behaalde vorig jaar een omzet van 1,5 miljard euro. Het bedrijf handelt in grondstoffen, bewerkt schroot, doet milieuonderzoek en verwerkt autowrakken en elektrische apparaten. De totale schrootomzet bedroeg 5,8 miljard euro. Het SHV-concern als geheel behaalde vorig jaar een omzet van 15 miljard euro.

Behalve in schroot handelt het bedrijf in vloeibaar gas (SHV Gas), is het eigenaar van de Makro-winkelketen, produceert en verhandelt het grondstoffen en exploreert en produceert het olie en gas. Ook participatiemaatschappij NPM Capital behoort tot SHV.

Het door de verkoop van TSR vrijkomende kapitaal zal onder meer worden gebruikt voor investering in bestaande activiteiten en in alternatieve energie, aldus de woordvoerder.