Schot eist wereldtitel snooker op na marathonfinale

ROTTERDAM, 2 MEI. - Twaalf jaar heeft Graeme Dott moeten wachten op een titel in het professionele snookercircuit. Voor het eerst in zijn profloopbaan won de 28-jarige Schot afgelopen nacht de eindstrijd van een groot titeltoernooi. In een van de meest dramatische WK-finales (“best-of-35'-frames) ooit gespeeld in het Crucible Theatre in Sheffield versloeg Dott de Engelsman Peter Ebdon: 18-14.

Peter Ebdon links in gepeins verzonken tijdens de marathonfinale van het WK snooker, met op de achtergrond de latere winnaar Graeme Dott. Foto AFP Peter Ebdon pauses during what ended as the longest frame of televised snooker as he takes on Graeme Dott in the final of the World Snooker Championships at The Crucible Theatre, Sheffield, England, 01 May 2006. The frame ended after one hour and fourteen minutes. AFP PHOTO/PAUL ELLIS AFP

De zwaarbevochten zege kwam als een bevrijding voor de man uit Glasgow, bijgenaamd The Pocket Dynamo. Dott leek gisteren tijdens de avondsessie een schijnbaar onoverbrugbare 15-7 voorsprong te verspelen tegen een ontketende Ebdon. De wereldkampioen van 2002 bevestigde zijn reputatie als een van de in mentaal opzicht meest veerkrachtige snookerprofs. Ebdon won zes frames op rij en kwam terug tot 15-13.

Na een loodzwaar toernooi van zeventien dagen werd de spanning Dott in de zenuwslopende eindfase van de finale bijna te veel. Maar de Schot vermande zich bijtijds en besliste de eindstrijd alsnog in zijn voordeel. “Op een gegeven moment dacht ik dat het met mij gedaan was. Peter speelde fantastisch, ongelooflijk“, zei Dott over de miraculeuze wederopstanding van zijn opponent.

Wat zondag begon als een saaie, trage finale met veel gemiste pots en matig positiespel van beide spelers, veranderde door de wederopstanding van Ebdon alsnog in een van de spannendste finales ooit in de geschiedenis van het WK snooker. Nog nooit eindigde de eindstrijd in The Crucible, het Mekka van het snooker, op zo'n laat tijdstip. Met dank aan de man met de stalen zenuwen. De 27ste frame duurde maar liefst 74 minuten, hetgeen een record betekende.

Ebdon, die de avondsessie ijzersterk begon met de eerste en enige century break (beurt van honderd punten of meer, red.) van de finale, maakte een sportief gebaar door het compliment over zijn spel in de slotfase weg te wuiven. Hij prees zijn tegenstander uitbundig. “Graeme is een superbe speler. Hij heeft verdiend gewonnen“, zei Ebdon na afloop van de thriller.

Of hij nu wel of niet de meest fortuinlijke speler was geweest, maakte Dott niets meer uit toen hij de meest prestigieuze snookertrofee uiteindelijk in handen had. Met de wereldtitel op zak is een eind gekomen aan de vloek die tot dit toernooi op zijn carrière rustte. Dott, sinds 1994 snookerprof, verloor in zijn loopbaan vier belangrijke finales. Waaronder de eindstrijd van het wereldkampioenschap in 2004, toen hij met 18-8 werd verslagen door een in topvorm verkerende Ronnie O'Sullivan, alias The Rocket.

Tijdens deze editie trof Dott in de halve finale publiekslieveling O'Sullivan, tweevoudig wereldkampioen en algemeen beschouwd als de meest getalenteerde speler in het profcircuit. Vooraf werd geen cent gegeven voor de kansen van de eeuwige underdog Dott. Maar de fan van voetbalclub Glasgow Rangers verbaasde vriend en vijand met een relatief eenvoudige 17-11 zege op de immer met zichzelf worstelende O'Sullivan.

Tot grote ergernis van Dott toonde de Britse pers echter meer belangstelling voor het hoe en waarom van de uitschakeling van O'Sullivan dan voor zijn verrassende finaleplaats. Alle aandacht ging uit naar de problemen die de sterspeler dit toernooi had met de topjes van zijn keu, waarvan hij er zo'n twintig versleet. “Ik krijg niet de credits die ik verdien“, sprak een geïrriteerde Dott nog na de halve finale.

Maar die verontwaardiging maakte gisteren na de marathonfinale tegen Ebdon plaats voor een voldaan gevoel. In sportief opzicht dwong Graeme Dott rehabilitatie af en is hij nu voorgoed uit de schaduw getreden van de grote kampioenen.

Met een glimlach zal de kersverse wereldkampioen nog wel eens terugdenken aan begin 2004. Na de zoveelste ontmoedigende nederlaag stopte hij op weg naar huis bij een benzinepomp om zijn keu - de bron van alle ellende - te vertrappen.

    • Pieter de Vries