PvdA en CDA tegen plan voor omroepen

De PvdA steunt - onder voorwaarden - het verzet van regeringspartij CDA tegen de herschikking van alle drie de publieke televisiezenders. Het beste is volgens de PvdA een “moratorium' waarin de publieke omroep twee jaar niets doet, tot een nieuw kabinet een nieuw plan maakt. Dat zegt Tweede-Kamerlid Martijn van Dam (PvdA).

Volgens het CDA worden de omroepen - zoals nu de KRO op Nederland 1 - in het nieuwe systeem te veel verdeeld over de drie zenders en verliezen ze daarmee hun herkenbaarheid. “Dat model heeft nadelen en voordelen“, zegt Van Dam. Zijn partij wil het CDA steunen, mits het tekort van de publieke omroep van 160 miljoen voor 2007 en 2008 wordt aangevuld vanuit Den Haag. Ook wil de PvdA dat de omroepplannen van staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur, D66) voor 2008 van tafel gaan. In die plannen worden de omroepen sterker afhankelijk van hun ledenaantal en moeten ze zich commerciëler gaan opstellen. Tweede-Kamerlid Joop Atsma (CDA) is blij met de steun van de PvdA. Hij wil graag verder praten over extra geld voor de omroep, maar laat zich nog niet uit over de plannen voor 2008. De VVD laat weten niet te willen sleutelen aan de Hilversumse plannen, die zijn bedacht en worden uitgevoerd door de raad van bestuur van de publieke omroep.