Poll: de nieuwe president

Hier is het een populair gezelschapsspel: wie volgt Poetin op in 2008? De man die de strijdende clans van het Kremlin het Russische volk voorschotelen? Of gebeurt er iets bizars en onvoorspelbaars? Hier mijn eerste poll, rechts onderin. Wat denkt u ervan? De kandidaten: Vladimir Poetin. Behoeft geen introductie. Populariteit solide boven de 70 procent, en dat al zes jaar

Hier is het een populair gezelschapsspel: wie volgt Poetin op in 2008? De man die de strijdende clans van het Kremlin het Russische volk voorschotelen? Of gebeurt er iets bizars en onvoorspelbaars? Hier mijn eerste poll, rechts onderin. Wat denkt u ervan?

De kandidaten:

Putin_young.jpgVladimir Poetin. Behoeft geen introductie. Populariteit solide boven de 70 procent, en dat al zes jaar achtereen. KGB-achtergrond, staalharde blik. Vindt zichzelf een ‘psychologisch expert’. Harde werker. Zakelijk. Rancuneus. Ongrijpbaar. Als hij wil, wordt hij weer president. Maar wil hij dat wel? In 1999 kon hij er nog een moord voor doen, een massamoord zelfs. Ditmaal zegt hij van niet.

 

 

 

young_black_beauty1.jpgDark horse. Niet te onderschatten. Wie kende Poetin toen Boris Jeltsin hem het atoomkoffertje in handen drukte? Een dark horse, een nobody. Poetin zelf heeft een  markante voorkeur voor dark horses. Kijk naar zijn keuze van  premiers. Kasjanov? Een obscure geldambtenaar. Fradkov? Een onbekende topbureaucraat met een te groot hoofd.

 

 

medvedev.jpgDmitri Medvedev. Jurist uit St Petersburg en vice-premier ‘nationale projecten’. Nu hij officieel tot Poetins kroonprins is gezalfd, toont het tv-journaal elke dag twee minuten Medvedev. Niemand begrijpt alleen wat die nationale projecten zijn en waarom Medvedev vandaag in een baksteenfabriek rondwandelt. Voor de camera als een konijntje voor aanstormende autolampen. Doet denken aan kroonprins Willem-Alexander toen die het vak nog moest leren.  Maar Poetin ziet wel iets in hem, en dat telt.

sivanov.jpgSergej Ivanov. KGB’er die het verder schopte dan Poetin: spreekt perfect Engels, want spioneerde in Londen. Vice-premier, silovik en tweede officiële kroonprins: ook hij krijgt zijn dagelijkse twee minuten op het journaal. Gaat over leger en wapenindustrie, een nationaal project dat de Russen wel begrijpen. Poseert als conservatief, maar waarschijnlijk amoreel. Zelfbewuste performer, vol wezelachtige KGB-charme. Poetin-kopie.

 

Zij liggen het meest voor de hand, en meer dan vier kandidaten mag ik u  niet geven! Wel kunt u eigen namen toevoegen. Hieronder daarom enkele suggesties. 

 

putin_horse.jpgPoetin’s paard. Poetin kiest zijn eigen opvolger. Een eigenschap die hij boven alles prijst, is loyaliteit. Nu zijn hond Connie heeft aangegeven niet verkiesbaar te zijn, komen de paarden in beeld. Niet vooraf uitsluiten: het is namelijk eerder vertoond. Russen houden erg van paarden, en als Poetin nou zegt dat ze op hem moeten stemmen…

 

 

zyuganov_4.jpgGennadi Zjoeganov. Deed de communistische partij uit haar as herrijzen, voegde wat bruin aan het rood toe. Dat geeft zijn KPRF een roestig aanzien, hoewel wat jongeren op zoek naar echte oppositie nu Zjoeganov’s bejaardenlegioen versterken. Zijn moment kwam en ging in 1996, toen hij even de halfdode Jeltsin kon verslaan. Maar wil hij wel winnen? Een loser, en daarmee kunnen heel veel Russen zich prima identificeren.

 

fradkov.jpgMichail Fradkov. Deze lobbes leidde belastingpolitie en mocht daarna naar Brussel. Werd in 2004 volslagen onverwachts tot premier benoemd, toen Poetin een paniekaanval kreeg en dacht dat Kasjanov een staatsgreep plande. Beeldvullend hoofd. Belichaamt stagnatie en bureaucratie. Handicap: Joods. Krijgt de schuld voor alles dat misloopt, dat is de taak van de premier. Poetin stelt zijn paard misschien kandidaat, maar zijn condoom ook? 

Javlinsky_2.jpgGrigori Javlinski. Heeft altijd gelijk, krijgt dat nooit. Duizend-en-één maal genoemd als kanshebber voor hoge posten, maar dat gaat op een of andere manier nooit door. Leider van sociaal-democratische partij Jabloko, held van stadsintelligentsia. Beperkt bereik dus. Is van het soort dat claimt maagd te zijn omdat hij alleen orale seks heeft. Kent het spel en de centjes beter dan hij doet voorkomen. Een  bekwaam man.

More...

kasjanov22.jpgMichail Kasjanov, of ‘Misja Twee Procent’ wegens het percentage dat hij als topambtenaar opstreek bij leningen. Dat wil de roddel althans. Zou de hele Russische bureaucratie dan corrupt zijn? Werd in 2000 premier als toezichthouder namens ’Jeltsins Familie’. In 2004 abrupt gedumpt, werkt nu aan comeback als liberaal. Het Kremlin heeft al een bloedhond op zijn spoor gezet, Doemalid Chinsjtein, die beweert dat Kasjanov door fraude zijn datsja bemachtigde. Dat zou toch niet? Groot en breed, diepe bas. Ligt goed bij vrouwen. 

 

luzhkov_1.jpgJoeri Loezjkov. Moskou’s burgervader. Daagde in 1999 even Poetin uit, tekende daarna snel de vrede. Preutse, conservatieve nationalist, razend populair in Moskou - maar Moskovieten zijn elders impopulair. Baas van een machtige zakenclan die nu door Kremlin uiteen wordt geslagen. Wil deze oude apparatsjik wel president worden? Misschien om zijn financieel zeer getalenteerde echtgenote - de miljardair Batoerina - en zijn vrienden te beschermen?

zhirinvo.jpgVladimir Zjirinovski. Ooit gevreesd ultrapatriot, nu een geliefd clown die vooral lucht verplaatst (of vrouwen aan hun haren over de Doemabanken sleurt). Gaat nooit te ver, voor Russische begrippen dan, en maakte zich graag nuttig voor het Kremlin. Durfde in 2004 niet kandidaat te staan tegen Poetin en stuurde zijn lijfwacht de ring in. (Zoals vaker als een tegenstander dreigt terug te slaan) In 2008 dan? Hoge amusementswaarde.  

 

rogozin2.jpgDmitri Rogozin. Gladde jongen met babyface die de taal van het volk spreekt. Was Poetin’s favoriete ultrapatriot, snoepte eind 2003 met Kremlin-satelliet Rodina negen procent bij de communisten weg. Toen dacht de marionet een eigen leven te hebben, voerde hij oppositie, lonkte hij naar skinheads in zijn ‘ruim dat vuil van straat’- campagne. Nu in ongenade. Maar zoals ze hier zeggen: Dima weet ook zonder zeep ongemerkt je kont in te kruipen. Comeback dus niet uitgesloten.

limonov_3.jpgEdoeard Limonov. Undergrounddichter, in jaren zeventig uit de Sovjet-Unie gesmeten. Oogste wereldfaam met zijn schandalige klaagroman ‘Ik ben het, Edje.’ Teruggekeerd in Rusland als ultrapatriot. Schoot met zijn Servische broeders op Sarajevo. Richtte jeugdsekte op, de Nationaal Bolsjewieken, om de kick van straatactie en om minderjarige vriendinnen te scoren. Zat in het gevang. Draagt Trotski-baard. Met één goede fles whiskey te lijmen. Poetin vindt hem erg gevaarlijk. Daarom op deze lijst, al moet er wel een revolutie aan te pas komen.

garry_kimovich_kasparov_280360.jpgGary Kasparov. Oud wereldkampioen heeft nu de ambitie de Russische democraten te verenigen. Vooruitzichten somber: waar Kasparov komt, volgt heibel. Bovendien joods en dat ligt moeilijk hier. Weet wel veel van schaken. 

 

 

 

 

khodorkovsky.jpgMichail Chodorkovski. Eens Rusland rijkste, nu voor acht jaar in een werkkamp voor fraude en verduistering. Medegevangene schond zijn neus. Onderworpen aan isolatiefolter. Gooide zijn fortuin weg. Vindt door lijden verlossing. Daar houdt men wel van hier. Maar helaas: joods. Dat maakt het weer moeilijker.

 

 

 

shoigu_75hi.jpgSergej Sjoigoe. Effectieve mensenredder die sinds jaar en dag het Russische ministerie van Rampenbestrijding leidt. Na Poetin Ruslands populairste politicus, en daarom houdt het Kremlin hem kort. Zéér verkiesbaar, maar krijgt hij de kans?

 

 

 

 

gryzlov.jpgBoris Grizlov. Vroeger politieminister, nu voorzitter van de Doema. Leidt de Kremlinpartij Verenigd Rusland, en dat is een handicap. Een tsaar leidt namelijk geen partij, een tsaar staat boven de partijen. Speelt leuk gitaar, maar verandert in een zombie als camera’s naderen.

 

 

Maar u mag ook uw eigen kanshebbers invullen natuurlijk.

    • Coen van Zwol