Oprichting van de meiboom in Beieren

Het dorpje Inzell was gisteren één van de vele plaatsen in Beieren waar dorpelingen in vol ornaat een meiboom plantten om de lente te vieren.

Oprichting van de meiboom in Beieren Inzell. Het dorpje Inzell was gisteren één van de vele plaatsen in Beieren waar dorpelingen in vol ornaat een meiboom plantten om de lente te vieren. De meiboom, symbool van de vruchtbaarheid, is een met strikken of lokale symbolen versierde boom of boomstam die in Centraal- en Noord-Europa op 1 mei op het dorpsplein wordt opgericht. Daarna wordt er omheen gedanst. Alvorens de boom op te stellen, dragen dorpelingen deze in een processie door het dorp, waarbij een blaaskapel de optocht hoort te begeleiden. In Beieren nuttigen toeschouwers van de processie traditioneel bier en Bratwurst. Ook het stelen van de meiboom is een oude gewoonte. Om die reden hoort de boomstam aan de vooravond van 1 mei door jonge mannen te worden bewaakt. Als de boom desondanks wordt gestolen, is de Duitse politie volgens dezelfde traditionele spelregels zeer coulant. De website Ganz München meldt dat er in de hoofdstad dit jaar twee exemplaren zijn gestolen. Meibomen zijn er in allerlei soorten en maten. Hoewel de boom in Beieren meestal in de kleuren blauw met wit is versierd, werd in München dit jaar voor het eerst een roze meiboom geplant, door de homogemeenschap. Sinds de Franse Revolutie, in 1789, staat de meiboom ook symbool voor vrijheid en nationaal bewustzijn. Foto AP/ Diether Endlicher Stringed up like pearls Bavarian highland folk dressed in traditional clothes ride a horse drawn May tree to the site of its erection near the village of Inzell, Germany, Monday, May 1, 2006. May trees are traditionally set up all over Bavaria on May 1st. Ribbons are attached and dances are held around the pole. (AP Photo/Diether Endlicher) Associated Press

De meiboom, symbool van de vruchtbaarheid, is een met strikken of lokale symbolen versierde boom of boomstam die in Centraal- en Noord-Europa op 1 mei op het dorpsplein wordt opgericht. Daarna wordt er omheen gedanst.

Alvorens de boom op te stellen, dragen dorpelingen deze in een processie door het dorp, waarbij een blaaskapel de optocht hoort te begeleiden. In Beieren nuttigen toeschouwers van de processie traditioneel bier en Bratwurst.

Ook het stelen van de meiboom is een oude gewoonte. Om die reden hoort de boomstam aan de vooravond van 1 mei door jonge mannen te worden bewaakt. Als de boom desondanks wordt gestolen, is de Duitse politie volgens dezelfde traditionele spelregels zeer coulant. De website Ganz München meldt dat er in de hoofdstad dit jaar twee exemplaren zijn gestolen.

Meibomen zijn er in allerlei soorten en maten. Hoewel de boom in Beieren meestal in de kleuren blauw met wit is versierd, werd in München dit jaar voor het eerst een roze meiboom geplant, door de homogemeenschap.

Sinds de Franse Revolutie, in 1789, staat de meiboom ook symbool voor vrijheid en nationaal bewustzijn.