“Opdat God en Bush de illegaal helpen'

Meer dan een miljoen mensen betoogden gisteren in de VS voor de rechten van illegalen. Maar Amerika werd niet lamgelegd en lang niet alle hispanics deden mee.

Eleasar Yedo Sanchez (rechts) uit Mexico en Javier Amador uit Honduras zwemmen de Río Grande, de grensrivier tussen Mexico en de VS, over, niet ver van Nuevo Laredo. Een half miljoen illegalen uit Latijns-Amerika komt zo elk jaar de VS binnen. Foto Reuters Eleasar Yedo Sanchez (R) of Mexico and Javier Amador (L) of Honduras swim illegally across the Rio Grande river, the border between Mexico and the United States, in Nuevo Loredo May 1, 2006. Illegal immigrants flood across the Mexican border at a rate of half a million a year. A one-day nationwide strike and business boycott got underway on Monday to demand rights for illegal immigrants, with many U.S. businesses shutting down voluntarily to avoid disruption. REUTERS/Carlos Barria REUTERS

De economie van de VS werd niet lamgelegd. Maar in verscheidene steden - voornamelijk die aan de westkust, waar de meeste hispanics wonen - kwam een deel van het dagelijks leven gisteren goeddeels plat te liggen.

Verschillende ondernemers en ondernemingen, variërend van fruitplukkers tot restaurants en van winkels tot bouwbedrijven, moesten de deuren sluiten bij gebrek aan klandizie en personeel. Anderen waren bij voorbaat dichtgegaan, soms ook uit solidariteit met de demonstranten. De voedselgiganten Tyson Foods en Cargill Foods bleven dicht, Goya Foods staakte voor een dag alle leveranties. Bij een restaurant van de fastfoodketen McDonald's in Los Angeles hing een briefje op het raam: “Ons restaurant is dicht als steun voor de werknemers die vandaag hun stem willen laten horen.“ De leiding van het bedrijf stelde in een verklaring dat “de immigranten hebben bijgedragen aan de groei en de welvaart van onze natie“. Ze moeten, aldus de verklaring “met respect en waardigheid worden behandeld“.

De organisatoren van het protest hadden 1 mei aangegrepen voor de zogenoemde A Day without an Immigrant. Oorspronkelijk had deze dag als doel om met een staking en een boycot de rest van de VS duidelijk te maken dat ze “de ruggengraat van de economie vormen“, zoals op veel spandoeken te lezen was. “Wie plukt uw tomaten? Wie bouwt uw huizen?“, zo vroegen spandoeken in Homestead (Florida), waar ruim de helft van de 36.000 inwoners hispanic is, de rest van de bevolking.

Veel mensen gingen aan het werk, maar volgden toch hun collega's door een paar uur, of de middag, vrij te nemen om even mee te lopen in een van de protestmarsen. Uiteindelijk gingen in tientallen Amerikaanse steden in totaal meer dan een miljoen demonstranten de straat op, in overgrote meerderheid immigranten van Latijns-Amerikaanse komaf, maar soms ook gesteund door blanke medestanders.

Gekleed in wit en getooid met Amerikaanse - maar tot ergernis van veel blanke toeschouwers ook Mexicaanse, Argentijnse en Peruaanse - vlaggen trokken ze door de straten. Vooral in steden aan de westkust was de opkomst hoog.

Niet overal is de actiedag een succes. In de New Yorkse wijk Klein Colombia bijvoorbeeld, in Queens, siert het bordje “Gesloten uit steun voor onze prachtige wijk' de deur van een winkel, maar elders wordt gewoon gewerkt en de straten zijn nauwelijks minder druk dan op een normale dag.

Luis, een uit Ecuador afkomstige chauffeur van een schoolbus, werkt, want “van elke tien kinderen die ik vervoer is er maar één thuisgebleven, en in mijn eigen Bronx is alles open“. Hij woont zelf al 25 jaar in New York en moet niets hebben van “de illegalen met hun valse papieren“ die vandaag staken en demonstreren. In een schoonheidsboetiek zegt een hispanic werkneemster dat de zaak open blijft omdat “de baas beslist“ en Jorge Cubillas, eigenaar van de “Latina apotheek', blijft ook open “omdat zieken niet kunnen wachten“. Maar Carlos Fabian blijft vandaag wel weg van zijn werk, want hij wil dat “God en president Bush“ de illegalen helpen.

In Los Angeles - in Californië is een kwart van de bevolking buiten de VS geboren - lopen tienduizenden mensen met Amerikaanse en Mexicaanse vlaggen mee in een demonstratie voor de hervorming van de immigratieregels.

Maria Flores (62) woont hier al sinds 1960 en is al lang Amerikaans staatsburger. Maar zij is toch komen betogen omdat illegalen “het recht hebben hier te zijn“. “Ze werken keihard, ze besteden hier veel geld, ze betalen belasting, ze betalen hun huur, ze betalen voor ons voedsel, maar rechten hebben ze niet“, zo vat ze haar beweegredenen samen. (AP, Reuters)