Op tv ziet het er leuk uit, maar eenvoudig is het niet

Wie: Bob Ross-instructeur Fred Zijlma.

Waarom: hij geeft morgen in Amsterdam-Noord een cursus “The joy of painting'.

Bob Ross-instructeur Fred Zijlma houdt zijn cursisten voor dat het onmogelijk is fouten te maken. Foto Bob van der Have
Bob Ross-instructeur Fred Zijlma houdt zijn cursisten voor dat het onmogelijk is fouten te maken. Foto Bob van der Have Have, Bob van der

Op zijn nachtelijke ronde door het Rijksmuseum in Amsterdam ging beveiligingsbeambte Fred Zijlma (69) soms op een bankje voor De Nachtwacht zitten. Even genieten van de virtuositeit van Rembrandt. Zittend voor het grote schilderij bekroop Zijlma nooit de aanvechting om zelf te gaan schilderen. “Het leven is een razende partij, voor zulke dingen had ik nooit tijd“, zegt hij.

Pas toen hij tien jaar geleden met pensioen ging, kreeg Zijlma tijd voor een hobby. Op televisie zag hij Bob Ross aan het werk, de Amerikaanse schilder die furore maakte met zijn schildercursus The Joy of Painting. Ontspannen babbelend vulde Ross binnen een half uur een doek met een idyllisch natuurtafereel, een bergpartij met watervallen en wat “happy little trees“.

“Dat ga ik ook doen', nam Zijlma zich meteen voor. Hij schreef zich in voor een driedaagse workshop op de Bob Ross Academy in Roermond. “Om niveau te krijgen“ volgde hij een jaar later ook nog een drie weken durende instructeursopleiding. Daarna was hij een van de drieduizend gediplomeerde Bob Ross-instructeurs in de wereld, de enige die in Amsterdam is gevestigd. Zo'n vijftien keer per jaar geeft hij “Bob Ross workshops'.

Water en lucht aanbrengen, blauw op een witte ondergrond, dat gaat zijn cursisten meestal probleemloos af. Maar sparretjes maken en sneeuw op bergen aanbrengen, daar struikelen velen over. “Tik tik tik met een waaierpenseel, op televisie ziet dat er leuk uit, maar eenvoudig is het niet.“

Maar net als Ross houdt de instructeur zijn cursisten voor dat het onmogelijk is om fouten te maken bij het schilderen. Sprak Ross van “just happy accidents' als er iets misging, Zijlma zegt: “Het gebeurt zoals het gebeurt“, “Maak er wat van“, of: “Het is de hand die het doet.“ Altijd positief zijn, het lief houden, dat is een kwaliteit van een Bob Ross-instructeur, zegt Zijlma.

Wat hem onderscheidt van de meester? De hypnothiserende manier van spreken die Bob Ross tot een cultheld maakte, beheerst hij niet. Zijlma: “Ik ben een Amsterdammer, ik ben een harde prater.“

Arjen Ribbens

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens