Olmert presenteert nieuw kabinet Israël

De Israëlische interim-premier Ehud Olmert heeft gisteren de samenstelling van zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. Olmerts partij Kadima won de Israëlische verkiezingen in maart, maar kreeg niet genoeg zetels om alleen te regeren. Na drie weken onderhandelen heeft hij nu een regeringscoalitie met een parlementaire meerderheid rond.

Olmert maakte gisteren belangrijke benoemingen in zijn kabinet bekend. Tzipi Livni, een pragmatische juriste en opkomend Israëlisch politicus, wordt minister van Buitenlandse Zaken en vice-premier. Amir Peretz, de leider van de Arbeidspartij, wordt de nieuwe minister van Defensie. Zijn benoeming is omstreden omdat hij geen ervaring heeft in de Israëlische regering en het leger.

De joods-fundamentalistische Shas-partij was de laatste partij die instemde met regeringsdeelname. De nieuwe Israëlisch regering zal nu bestaan uit vier partijen: het centrumrechtse Kadima, de partij van Olmert, de Arbeidspartij, de Gepensioneerdenpartij en Shas. De ultraorthodoxe partij treedt toe zonder in te stemmen met het plan van Olmert om tientallen nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te ontruimen.

Ontmanteling van een reeks nederzettingen en illegale buitenposten vormen het hoofdbestanddeel van het regeerprogramma. Dat zou de evacuatie van tienduizenden joodse kolonisten inhouden, evenals de voltooiing van de afscheidingsmuur langs de Westbank en de terugtrekking uit gebieden aan de “Palestijnse' zijde van de muur.

Olmert wil zo in de komende regeringsperiode “de definitieve grenzen van de staat Israël met een joodse meerderheid“ vaststellen. Shas houdt zich het recht voor pas over de gedeeltelijke ontruiming van de Westelijke Jordaanoever te beslissen als er een concreet plan op tafel ligt.

Olmert had de twaalf parlementszetels van Shas nodig voor een meerderheid (67 zetels). De sefardische ultraorthodoxe joden, afkomstig uit Spanje, Noord-Afrika en de Arabische wereld, zijn tegen de stichting van een Palestijnse staat en tegen het afbreken van nederzettingen.

Maar hun prioriteit gaat uit naar de eigen gemeenschappen in Israël. Volgens leiders van de kolonistenbeweging zal Shas uiteindelijk instemmen met ontruimingen “na de prijs verder te hebben opgedreven“ - in de woorden van rabbijn Levy van de Nationale Unie.