Oekraïense tycoon Firtasj leert snel bij

Dmitro Firtasj heeft gezegd dat zijn eerste interview voelde als het verliezen van zijn maagdelijkheid. Maar de Oekraïense gastycoon lijkt zich vlot te hebben aangepast aan het snelle leven. Niet veel later zei hij tegen een krant dat hij van plan is RosUkrEnergo naar de Londense beurs te brengen. Dat is opmerkelijk ambitieus voor een man die tot deze week bang was zijn gezicht in eigen land te laten zien, laat staan zijn verhaal te vertellen.

Toegegeven, dat verhaal is ontroerend. Firtasj werkte zich via vijftien jaar keihard werken op van brandweerman tot miljardair. En zijn kredietverschaffers bij de Oostenrijkse Raiffeisenbank staan in voor zijn schone handen. Toch blijven veel vragen onbeantwoord, met name waarom Gazprom en de Oekraïense regering eerder dit jaar een zeer lucratief contract met zijn bedrijf sloten.

Of deze vragen ooit beantwoord zullen worden is een andere kwestie. Beleggers zijn tegenwoordig niet al te wantrouwend als het om post-sovjetbezittingen gaat, of om opkomende markten in het algemeen. De beursgang van Rosneft, dat zijn grootste bezit in 2004 onder de meest twijfelachtige omstandigheden verkreeg, ligt op schema. En van Brazilië tot Vietnam bloeien de aandelenmarkten.

Zo gaat het nu eenmaal met speculatieve zeepbellen. Tijdens de dotcom-manie vochten beleggers om aandelen in bedrijven zonder omzet of winst. Nu smachten ze naar minderheidsposities in bedrijven met twijfelachtige meerderheidsaandeelhouders, of dat nu overheden of ondernemers zijn. Geen wonder dat Firtasj denkt dat hij veilig is in de handen van westerse beleggers.

Edward Hadas

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Edward Hadas