Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Nijlpaard nu ook bedreigd

Voor het eerst staan het nijlpaard en de ijsbeer op de lijst van dieren die met uitsterven bedreigd worden. Dat heeft de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN bekendgemaakt.

De organisatie presenteert donderdag haar tweejaarlijkse Rode Lijst van bedreigde soorten. Die omvat dit jaar 16.119 soorten in verschillende klassen van bedreiging. Dat is ruim vijfhonderd soorten meer dan twee jaar geleden. Als belangrijkste oorzaken van de achteruitgang wijst de organisatie op de opwarming van het klimaat, op (illegale) jacht en op verlies aan leefgebied.

Het nijlpaard staat er nu plotseling slecht voor. IUCN plaatste het dier in de klasse “kwetsbaar'. De laatste tien jaar stortte de populatie nijlpaarden in de Democratische Republiek Congo dramatisch in. Maar liefst 95 procent van de nijlpaarden verdween er door stroperij om hun vlees en het ivoor van hun tanden. Door de chaos die aanhoudende burgeroorlogen met zich meebrachten, ontbrak de controle op de jacht grotendeels.

Ook de ijsbeer kreeg voor het eerst het etiket “kwetsbaar'. Dat is gebaseerd op sombere toekomstverwachtingen. Doordat het klimaat warmer wordt, neemt de ijsbedekking af en kunnen ijsberen hun prooien moeilijker bereiken. Holen van sneeuw smelten ook eerder in het seizoen. In de komende vijftig tot honderd jaar kan de ijsbeerpopulatie daardoor halveren of zelfs verdwijnen, aldus IUCN.