Niet veel luxe nodig

Huur je of koop je?

“Ik heb net mijn eerste huis gekocht en zit nog in de verbouwing. In Nijmegen is het gunstiger om te kopen dan te huren. Ik heb hiervoor anderhalf jaar in Berlijn gewoond voor een mastersopleiding. Voor ik naar Duitsland ging, huurde ik in Nijmegen een heel kleine kamer voor 241 euro. Nu heb ik voor nog geen 200 euro meer een heel huis. In Duitsland is het wonen en leven veel goedkoper. Bij de zoektocht naar een huis heb ik nog even vlak over de grens gekeken. Maar het leek me toch beter om af te kicken van Duitsland en hier weer in te burgeren.“

Sparen of beleggen?

“Ik spaar iedere maand 75 euro, dat is een “potje onverwacht'. Als het om geld gaat ben ik een echte planner. Ik heb niet veel luxe nodig. Alleen aan speciale koffie en thee kan ik veel geld uitgeven, maar ik heb jaren gewacht met het kopen van mijn favoriete koffiezetapparaat. Een hele chique, daar spaar ik voor tot ik zéker weet dat het kan. Ik ben dochter van een accountant, dan krijg je dat. Binnenkort begin ik met een levensloopregeling, als ik de kosten van mijn nieuwe huis wat beter kan overzien. Het risico van beleggen ga ik niet nemen. Daar heb je een buffer voor nodig, en die heb ik niet. Ik moet wel berekenend zijn, een eigen huis brengt verplichtingen met zich mee. Maar ik zie het kopen ook als kapitaal opbouwen.“

Leen je geld?

“In Berlijn heb ik het voor mijn doen breed laten hangen. Normaal stond ik nooit rood, daar opeens 1.500 euro in de min. Nu sta ik weer op nul. Geld uitlenen doe ik alleen als het om kleine bedragen gaat. Bij een groter bedrag komt de jurist in mij naar boven. Dan zou ik toch wat dingen op papier zetten, met handtekeningen. Ter bescherming van mezelf en de ander. Ik ben me te goed bewust van wat er van schulden komt.“

Verdien je evenveel als je vrienden?

“Veel oude studievrienden beginnen nu net in de advocatuur. Op dit moment verdien ik bij de Hogeschool meer dan zij. Ze zullen me de komende jaren wel inhalen, maar daar zit ik niet mee. Van lesgeven en onderwijsontwikkeling word ik veel gelukkiger.“

    • Janna Laeven