Nederlanders betalen veel voor hun stroom

Nederlanders betalen een veel hogere prijs voor elektriciteit dan de meeste andere Europeanen. Alleen Italianen en Denen betalen meer. Dit blijkt uit cijfers die het CBS gisteren heeft gepubliceerd.

Nederland behoort ook tot de landen waar de elektriciteitsprijzen het hardst zijn gestegen in de afgelopen zes jaar. De stijging bedroeg ruim 40 procent tussen januari 2000 en januari van dit jaar. De algemene prijsstijging bedroeg in deze periode slechts 12,9 procent. In Europa liepen de stijgingen sterk uiteen. In buurland België stegen de prijzen de afgelopen zes jaar niet. In Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje stegen de prijzen met zo'n 5 procent.

Het ministerie van Economische Zaken erkent dat Nederland een “duurte-eiland“ is, maar, zegt woordvoerder Jan van Diepen, dit is nu eenmaal het gevolg van de binding van de aardgasprijs aan de prijs van olie. “Andere landen gebruiken andere grondstoffen voor het opwekken van stroom“, zo verklaart Van Diepen het verschil. “Duitsland stookt kolen, Frankrijk gebruikt veel kernenergie.“

Bovendien betaalt de Nederlandse consument een hoge energiebelasting: ruim 40 procent van de elektriciteitsprijs, het één na hoogste tarief in Europa. “Uit milieuoverwegingen hebben we nu eenmaal gekozen voor hoge prijzen“, verklaart Van Diepen. Uit concurrentieoverwegingen zijn de belastingen voor de industrie overigens lager.