Late lente voor enkele vogelsoort juist goed

Na de koudste Koninginnedag in ruim twintig jaar wordt het in Nederland de komende dagen eindelijk warm en zonnig, zo meldt het KNMI. “Bevrijdingsdag kan zelfs zomerse temperaturen opleveren.“

De lente is dit jaar laat op gang gekomen. “De winter is niet bijzonder koud geweest, maar het is vergeleken met de laatste jaren relatief lang vrij koel gebleven“, zegt Rik Leemans, hoogleraar milieusysteemanalyse aan Wageningen Universiteit.

De gevolgen voor de natuur zijn niet groot. De mondiale trend van opwarming zet door en alleen enkele plant- en diersoorten ervaren effecten van het vertraagde voorjaar. Zo heeft de bonte vliegenvanger volgens hoogleraar Leemans dit jaar geluk. De afgelopen jaren moest deze zangvogel door het warmere voorjaar extra moeite doen om op tijd te broeden en jongen groot te brengen. Om de jongen te kunnen voeden op het moment dat het aanbod aan insecten het grootst is, heeft de vogel sinds 1986 het leggen van eieren met zes dagen vervroegd. Daardoor kan de vogel minder goed uitrusten van de reis uit West-Afrika. Leemans: “Dit voorjaar heeft de bonte vliegenvanger wat meer tijd om te broeden en de jongen te voeden.“

Wellicht zal ook een plaag van de eikenprocessierups dit jaar iets minder hevig uitvallen doordat het aantal mooie voorjaarsdagen beperkt is gebleven, aldus Leemans. Misschien zal ook het aantal wespen deze zomer iets kleiner zijn dan vorig jaar, “hoewel het deze winter niet koud genoeg is geweest om een echte daling te veroorzaken“. De landbouw heeft van het “vertraagde voorjaar“ geen last, stelt landbouworganisatie LTO Nederland.

Gemiddeld telt Nederland tot eind april negen mooie dagen, en volgen er in mei nog zeven. Een mooie dag is volgens het KNMI een ADS-dag, ofwel een dag waarop het in De Bilt warmer is dan normaal (Above normal), er geen regen valt (Dry) en de zon volop schijnt (Sunny). Dit jaar waren 28 maart, 24 april en 25 april de enige ADS-dagen.