Koraalrif kan aan sterfte door warmer klimaat ontsnappen

Rotterdam. Koraalriffen sterven door de opwarming van het zeewater, maar er zijn koralen die aan de dood kunnen ontsnappen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Amerikaanse geoloog Andréa Grottoli in samenwerking met twee biologen vorige week publiceerde in Nature. Koralen leven in symbiose met algen die de poliepen van voedsel voorzien. Als de watertemperatuur te hoog wordt, stoten de koralen hun algen af en sterven. Kleurige koraalriffen veranderen in witte woestijnen. Dat is al bij zestien procent van de koraalriffen ter wereld gebeurd, wetenschappers vrezen dat in 2030 60 procent van de koraalriffen op deze manier zijn verdwenen. Maar de experimenten van Grottoli geven hoop. In een aquarium met twee soorten koralen (Porites compressa en Montipora capitata) lieten de onderzoekers de temperatuur geleidelijk stijgen tot dertig graden Celsius. Binnen hadden zij hun algen afgestoten. Vervolgens gingen ze terug naar zee om te herstellen. M. capitata deed dat veel beter dan P. compressa, omdat dit koraal zich bleek te voeden met plankton en niet zo afhankelijk meer was van algen.