Kalou kan volgens raadsman nog steeds meedoen aan WK

Als minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie het wil, kan Salomon Kalou nog mee met het Nederlands elftal naar het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Dat bepleitte zijn advocaat J. Kroes gisteren voor de rechtbank in Rotterdam, waar het beroep diende tegen Kalou's afwijzing van een versnelde naturalisatie.

Kroes begrijpt dat het kort dag is, want 15 mei moet bondscoach Van Basten zijn definitieve selectie bekendmaken. “Als de bestuursrechter Kalou in het gelijk stelt, kan Verdonk alsnog een positieve voordracht doen aan de koninkrijksraad. Die komt op 10 mei bijeen. Neemt die de voordracht over, dan zou de koningin op 11 mei een handtekening kunnen zetten. Dat kan, want ze is in het land. Het is dan wel zaak dat de minister het initiatief neemt.“

Lukt het niet op die termijn, dan is er nog een mogelijkheid een maand later. Op 11 juni speelt het Nederlands elftal zijn eerste WK-wedstrijd. “Van Basten heeft tot die dag de mogelijkheid geblesseerde spelers te vervangen“, aldus Kroes.

Landsadvocaat G. Hoogvliet hoorde het relaas van Kalou's raadsman verbaasd aan. “Ik dacht dat Kalou het WK al uit zijn hoofd had gezet.“ Hij gaf nogmaals aan waarom Verdonk het verzoek om een versneld paspoort heeft afgewezen: “De minister houdt vast aan twee belangrijke voorwaarden. Kalou moet de inburgeringstoets halen én aannemelijk maken dat hij van plan is langer in Nederland te blijven. Een nieuw contract met Feyenoord zou een bewijs daarvan zijn, maar op dat punt blijft het stil.“

Kalou, die zelf niet aanwezig was op de zitting, is nog steeds van mening dat de VVD-bewinsdsvrouw hem onterecht een Nederlands paspoort heeft geweigerd. Raadsman Kroes voerde opnieuw aan dat hij zijn best doet om in te burgeren. Dat hij de vereiste toets niet heeft gehaald, zou eigenlijk niet mee moeten tellen. “Hij heeft zich bij diverse gelegenheden voldoende Nederlander getoond en heeft niet de intentie om naar een buitenlandse club te gaan. Als daar al sprake van zou zijn, dan heeft dat niets met zijn verzoek te maken. Salomon wil uitkomen voor het Nederlands elftal.“

De uitspraak wordt verwacht op dinsdag 9 mei. (ANP)