“Jongeren kunnen het beste dromen'

Nederland is een van de meest vervuilende landen van Europa.

Een oud-premier en een astronaut laten zien dat het ook anders kan.

Ruud Lubbers (hier afgelopen zomer op Lowlands) staat vanavond in Nighttown. Foto Lex van Rossen LOWLANDS 2005. RUUD LUBBERS BACKSTAGE OP LOWLANDS NA ZIJN REFERAAT. pedel van de universiteit FOTO LEX VAN ROSSEN
Ruud Lubbers (hier afgelopen zomer op Lowlands) staat vanavond in Nighttown. Foto Lex van Rossen LOWLANDS 2005. RUUD LUBBERS BACKSTAGE OP LOWLANDS NA ZIJN REFERAAT. pedel van de universiteit FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

Het horloge aan de pols van Wubbo Ockels zegt alles. De wijzerplaat is een halve aardbol, waarmee het “goed mis“ gaat als we niet snel zuiniger met de planeet omgaan. De wijzers, half gebogen over de aardbol, tikken in hoog tempo, en ook voor het milieu geldt: “de tijd dringt.“ Maar gelukkig: het horlogeglas is van onkrasbaar saffier en kan dus een stootje hebben. “De aarde redden? Dat kán!“

Wubbo Ockels geeft vanavond samen met oud-premier Ruud Lubbers een college over duurzame energie in Nighttown in Rotterdam. De lezing wordt georganiseerd door Coolpolitics, een jongerenforum ter bevordering van maatschappelijke betrokkenheid onder de jeugd, en is een vervolg op de succesvolle Lowlands University, waar Ockels en Lubbers een aantal lezingen gaven voor het festivalpubliek. “Zij zijn óók geïnteresseerd in diepgang“, zegt Ockels over de feestgangers, “en de informele sfeer voorkomt dat zo'n lezing een duffe bedoening wordt.“ Ook dit jaar zal het tweetal op hippe locaties weer een jong publiek toespreken, “vooral om te inspireren“, aldus Ockels.

Wubbo Ockels studeerde in 1973 cum laude af in natuur- en wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, promoveerde vijf jaar later aan dezelfde universiteit en werd daarna aangesteld als buitengewoon hoogleraar. In 1985 werd hij de eerste Nederlander in de ruimte. Inmiddels is hij al veertien jaar hoogleraar aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de Technische Universiteit Delft. Zijn werkkamer op de tiende verdieping is volledig behangen met onderscheidingen en oorkondes en biedt bovendien een prachtig uitzicht over de internationaal bekende studentenstad.

“Daar“, zegt Ockels terwijl hij uit het raam wijst, “zou de snelweg A4 moeten liggen. Het geld was er, de kennis ook, maar geen snelweg.“ Het is typerend voor Nederland, vindt Ockels, veel plannen, weinig resultaat. “We zijn een laf en bekrompen land als het gaat om wetenschappelijke vooruitgang en de ontwikkeling van duurzame techniek. We lopen nu al mijlenver achter op de rest van Europa en het wordt er niet beter op. Relatief zijn we een van de meest vervuilende landen.“

Zo pessimistisch als Ockels is over het heden, zo positief is hij over de toekomst. “Ik heb zonnepanelen op mijn huis, waar ik nu al met gemak drie auto's zestigduizend kilometer per jaar op kan laten lopen. Vertaal dat eens naar alle huizen in Nederland.“ Ook zijn laatste project toont volgens Ockels wat er allemaal mogelijk is met duurzame energie. De Superbus, een volledig elektrisch aangedreven bus met ruimte voor ongeveer 30 passagiers en een topsnelheid van 250 kilometer per uur, moet binnen tien jaar gaan pendelen tussen Amsterdam en Groningen. Een ander project, volgens Ockels “een uit de hand gelopen hobby“ is de bouw van een volledig autonoom zeilschip met vliegers naast de gewone masten.

Dat de mogelijkheden er zijn, wil Ockels dan ook graag uitdragen naar de jongere generaties. De lezing van vanavond is schoolser dan die op Lowlands - “er komen zeker wat formules op het bord“ - maar Ockels wil vooral aantonen dat de toekomst van het land in de duurzame techniek te vinden is. Dat is ook een politieke boodschap. “De situatie in Irak, de ontwikkelingen in Iran, de concurrentie van China; allemaal zaken waar dit land minder afhankelijk van zou zijn als driekwart van onze energie van windmolens en zonnepanelen zou komen.“

Dat er nog weinig gebruik wordt gemaakt van duurzame energie is volgens Ockels grotendeels onwil, maar ook onmacht. De implementatie van duurzame technieken vereist soms tientallen jaren, terwijl het politieke systeem in Nederland tot kortetermijndenken dwingt. “Iedere vier jaar zit er weer een nieuw kabinet plannen te verzinnen die houdbaar zijn tot de volgende verkiezingen“, zegt Ockels. Ook deze politieke aspecten zullen vanavond - vooral door Lubbers - aan de orde worden gesteld. Het is aan de jeugd om er wat aan te doen, zegt Ockels vol vertrouwen. Want: “wie jong is, kan het beste dromen.“

Kijk voor meer informatie op www.coolpolitics.nl of www.nighttown.nl

    • Rob Wijnberg