het beeld

Soms denk je wel eens dat de lange arm van de netcoördinator verantwoordelijk is voor sommige, steeds weerkerende presentatorenclichés. “In verband met de tijd“, “dat, en nog veel meer“ en vooral “alle ins en outs van dit onderwerp (sportvissen, Barbiepoppen, steengrillen) en wat daar zoal bij komt kijken“.

Ned.2 (BNN), Spuiten en slikken, 1 mei, 23.29u. BNN

Gelukkig hoef je die aankondigende stoplappen, bedoeld om zappen te voorkomen, niet altijd letterlijk te nemen. Gisteren beloofde Sophie Hilbrand ons in Spuiten en slikken “de ins en outs van anale seks“, maar bleven rectale cameraatjes ons bespaard. De voorlichting over do's en don'ts beperkte zich tot een demonstratie van pornoactrice Wendy Somer met een lila dildo en een op haar buik op de sofa geplaatste plastic pop, die Katja heette. Wendy's finale tip luidde: “Doorzetten, de aanhouder wint“, nadat Sophie had aangekondigd dat “recht op en neer seks niet meer van deze eeuw“ was. Ook haar gesprekspartners aan tafel bevestigden dat het een trend was, een modeverschijnsel. Dertig procent van alle heterostellen zou het wel eens achterom hebben geprobeerd, “en dat percentage ligt in landen rond de Middellandse Zee nog hoger“.

Verbazing over de expliciete toon van BNN's voorlichtingsprogramma over drugs en seks heeft vooral te maken met de discrepantie tussen subculturen. Je kunt moeilijk volhouden dat het onderwerp echt nieuw is, maar op televisie heb ik het niet vaak behandeld zien worden, zelfs niet fluisterend. Maar er is weinig reden om aan de gepresenteerde cijfers te twijfelen, en evenmin aan het idee dat er wel degelijk over gesproken wordt. In sterkere mate geldt de noodzaak om jongeren te informeren als het gaat om drugs, een nog groter taboe in officiële media.

We weten weinig meer van elkaar in Nederland, nu er geen eensgezindheid meer bestaat over een dominante cultuur. Feestbeest Sophie Hilbrand begrijpt niet dat hockey-international Fatima Moreira de Melo op Koninginnedag thuis op de bank heeft gezeten of dat de afgekickte verslaafde Teddy het leuk vindt om uit te gaan zonder dubbele wodka met cola light en een rietje. Fatima op haar beurt vindt al dat druggebruik om maar met elkaar te kunnen communiceren “een beetje sneu“. Bovendien vreest ze als topsporter de dopingcontrole.

Peter van Dijk van het Trimbos Instituut noemt de feiten over xtc, volgens de meeste mensen op televisie een gevaarlijke harddrug. Deze deskundige meent dat er een kans is op hersenschade bij langdurig gebruik, maar dat is een ingewikkeld verhaal. Op korte termijn zal 99 procent van de gebruikers geen last hebben. De tips luiden: kwaliteit testen, oppassen voor oververhitting, water drinken en geen alcohol, voldoende slapen en goed eten, geniet maar slik met mate.

In het derde onderwerp laat Sander Lantinga zien dat je met veertien biertjes op niet meer goed op een scooter kunt rijden, al komt hij een heel eind. Allemaal heel nuttig en rationeel. Spuiten en slikken is het logische gevolg van de nuchtere Nederlandse houding ten aanzien van seks en drugs. Ze zullen het ons in het buitenland benijden. Laatste per e-mail gestelde vraag: “Kun je xtc ook in je kont stoppen?“ Het antwoord luidt: “Ja, in principe kun je alle drugs ook anaal nemen.“ Zo leer je nog eens wat.

    • Hans Beerekamp