Gentech-maïs

nrc.next onthulde donderdag 27 april een groot geheim: even ten oosten van Lelystad ligt het eerste gentech-veld van Nederland. Een hectare genetisch gemanipuleerde maïs op een paginagrote foto. De precieze locatie van het veld moest geheim blijven, want het ministerie van Landbouw is bang voor vernieling van het veld. Maar de voorlichters van het ministerie zien er blijkbaar toch meer in een primeurtje weg te geven dan de locatie geheim te houden. Want die is nu met de foto in de hand voor iedereen zo te vinden.

Het ministerie speelt een vreemd spelletje. De genmaïs is gezaaid om te meten in hoeverre hij andere maïsplanten kan besmetten met zijn stuifmeel. Een proef die wetenschappers “statistisch irrelevant' noemen. Ook merkwaardig: de proef hoeft helemaal niet uitgevoerd te worden met gentech-maïs. Als het ministerie gewild had, had het ook met gewone maïs gekund.

Dus wat steekt er achter deze proef? Het ministerie van Landbouw zaait zelf het eerste Nederlandse gentech-veld in om eens te kijken hoe het publiek reageert. Dat er voor de consument geen voordelen aan gentech zijn, stond al beschreven in nrc.next. Maar als de nadelen worden verzwegen, gaan boeren volgend jaar misschien wel meer gentech-maïs zaaien. Want dat wil minister Veerman immers graag.

Hierbij dus de nadelen. Gentech is een techniek met onbekende gevolgen. De meeste Nederlanders willen er dan ook niet aan beginnen. Naar verluidt zijn omwonende boeren niet eens ingelicht over het rondvliegende stuifmeel dat hun oogst kan besmetten. De provincie Flevoland heeft de hoogste dichtheid biologische bedrijven: een biologische boer kan zijn oogst niet meer kwijt als er gentech in beland is. Want gentech is onbetrouwbaar. Net zo onbetrouwbaar als het ministerie van Landbouw.