Franse vrijdenker Revel overleden

Parijs. De pro-Amerikaanse vrijdenker Jean-François Revel is zondag op 82-jarige leeftijd overleden in Kremlin-Bicêtre, een voorstad van Parijs. De meeste faam verwierf hij met zijn laatste boek, L`obsession anti-américaine uit 2002. Scherp - in de dubbele betekenis van helder en polemisch - doorgrondt Revel daarin de Franse neiging om alle kwaad in de wereld toe te schrijven aan de Verenigde Staten. Volgens Revel komt dit door een nationaal minderwaardigheidsgevoel, dat zo diep verankerd ligt dat afkeer van Amerika een reflex is geworden. Vanaf de jaren zeventig al had Revel succes met polemische boeken, waarin hij zich keerde tegen de bedreiging voor de democratie die volgens hem uitging van de aantrekkingskracht van het communisme op vooral intellectuelen.