De vakantiekok: VS

Terwijl Janneke vakantie houdt, reist de vakantiekok vandaag af naar het land van de onbegrensde mogelijkheden en onbegrensde proporties bij ontbijt, lunch en avondeten: de Verenigde Staten. En ook het land van alles wat we op culinair gebied hardop verafschuwen (en stiekem toch eten): de hamburgers van de grote gele M, cola, hotdogs, donuts, cornflakes en pizza's met veel kleverige kaas, pepperoni en dikke bodem.

De vakantiekok: VS Een doorleefde reiskoffer.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C== Rotterdam, 28 april 2006
De vakantiekok: VS Een doorleefde reiskoffer.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C== Rotterdam, 28 april 2006 Mentzel, Vincent

Van het boek Hungry Planet, what the world eats, dat deze week tijdens mijn culinaire trektocht ter inspiratie dient, word je ook niet vrolijker. De drie Amerikaanse gezinnen die met hun wekelijkse boodschappen worden afgebeeld, staan vooral met bovenstaande gerechten op de foto. En dat terwijl de Amerikaanse keuken zo veel meer is, alleen al op visgebied: crabcakes (koekjes van krab), clam chowder (dikke soep van schelpdieren en aardappel), verse kreeft in het kreeftenseizoen.

Hét Amerikaanse gerecht vinden, is onmogelijk, maar fried chicken komt dicht in de buurt. In het zuiden at ik het met fried green tomatoes, aardappelpuree en collard greens (een soort boerenkool), in Kansas met verse maïskolven, in de wijk Litte Havana in Miami met rijst, een veramerikaniseerde versie van het Latijns-Amerikaanse pollo con arroz. En ook coleslaw wordt overal gegeten - hoewel het natuurlijk in de zeventiende eeuw door de Nederlanders in Amerika werd geïntroduceerd. Er zijn voor beide natuurlijk net zoveel recepten als koks. Onderstaande recepten komen uit het zuiden. De fried chicken van Paula Deen van het restaurant The Lady & Sons in Savannah (Georgia) en de coleslaw uit het jaarlijkse kookboek van de plattelandsvrouwen van Monroe Country (Texas) dat ik ooit kreeg.

Voor 4 personen:

voor de kip

zonnebloemolie

2 eieren

wat water

een flinke kip in stukken, of drumsticks à 1 kilo

280 gram bloem

peper, zout en eventueel gedroogde kruiden

voor de koolsla

1/2 kleine spitskool

1 ui

1/2 grote wortel

1 theelepel komijn

3 eetlepels mayonaise, 1/2 theelepel mosterd, of azijn en suiker

Verhit de olie in een diepe pan. Meng onderwijl de eieren met het water, en de bloem met peper, zout en eventueel kruiden. Wentel de kip eerst in het ei en dan in de bloem, en bak hem daarna totdat het bloemkorstje goudbruin is geworden. Laat de kip, voordat je hem serveert, eerst uitlekken op keukenpapier. Snijd de kool, wortel en ui fijn en meng met de mayonaise, mosterd-dressing of - voor een slanke versie - met azijn en suiker naar smaak.

Morgen reist de vakantiekok naar Azië. Praat mee over de wereldkeuken op nrc.nl/kokenetc

    • Titia Ketelaar