Chimp heeft rem op afweer die bij mens ontbreekt

Rotterdam, 2 mei. Er bestaat een cruciaal verschil tussen de immuunreactie van de mens en die van de chimpansee. Bij het menselijk immuunsysteem ontbreekt de rem op de zogeheten T-cellen, witte bloedcellen die in actie komen bij infecties. Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Diego rapporteren dat deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. De onderzoekers denken dat dit effect de verschillen tussen mens en chimpansee kan verklaren in de gevoeligheid voor immuungerelateerde ziektes als type-I-diabetes, psoriasis en reuma. Ook kan het ontbreken van de immunologische rem bij de mens verklaren hoe het experiment met zes proefpersonen in Engeland vorige maand zo uit de hand kon lopen. De deelnemers kregen een antilichaam dat daarvoor al in veel hogere doses was getest bij apen, zonder bijverschijnselen. De proefpersonen raakten echter allemaal in een shock. Of dat te wijten was aan het ontbreken van de rem, is nog niet duidelijk: het betrokken bedrijf TeGenero weigerde medewerking.