Boliviaanse leger bezet gasvelden

Boliviaanse soldaten en medewerkers van het Boliviaanse staatsoliebedrijf YPFB hebben gisteren op 53 plekken in het land gas- en olievelden bezet waar buitenlandse firma's opereren.

Een Boliviaanse militair staat bovenop een gasinstallatie. Gisteren kondigde president Morales van Bolivia de nationalisatie aan van de olie- en gasvelden in zijn land. Foto Reuters A Bolivian soldier holds up the national flag atop the San Alberto gas plant in the southern state of Tarija, where President Evo Morales announced the nationalization of the country's petroleum industry, May 1, 2006. Morales ordered the military to occupy Bolivia's natural gas fields on Monday after nationalizing the industry and threatening to expel foreign companies that do not recognize state control. Bolivia has the second-largest natural gas reserves in South America after Venezuela, and disputes over how the impoverished country should manage those riches have sparked several popular revolts since 2003. The banner reads, "Nationalized. Property of the Bolivians." NO SALES, NO ARCHIVES REUTERS/Agencia Boliviana de Informacion/Handout REUTERS

De actie volgt op een door president Evo Morales afgekondigd decreet waarin de nationalisatie van de gas- en olie-industrie wordt geregeld. In een toespraak op de Dag van de Arbeid, gisteren, zei de Boliviaanse president, die drie maanden geleden aantrad, dat de nieuwe maatregel uitvoering beoogt van zijn verkiezingsbelofte de brandstofindustrie te nationaliseren. “Er is nu een einde gekomen aan het plunderen van onze natuurlijke rijkdommen door buitenlandse bedrijven“, verklaarde Morales. Hij begon de dag met een toespraak bij een olieveld in het zuiden van het land.

De winning van brandstoffen moet voortaan gebeuren in samenwerking met het Boliviaanse staatsoliebedrijf YPFB. De buitenlandse bedrijven, zoals het Braziliaanse Petrobras, het Spaans-Argentijnse Repsol YPF, British Gas en het Franse Total, krijgen 180 dagen om een nieuw contract te sluiten met de Boliviaanse overheid. Ze mogen nog maximaal 18 procent - tot nu toe 50 procent - van de opbrengsten zelf houden. Als ze het niet eens zijn met die voorwaarden, “dan is het beter dat de buitenlandse bedrijven Bolivia verlaten“, aldus Morales.

De Boliviaanse president doet nu hetzelfde als zijn politieke bondgenoot Hugo Chávez in het kader van diens Bolivariaanse revolutie in Venezuela. De buitenlandse oliebedrijven werden daar eenzijdig gedwongen nieuwe contracten te sluiten en joint-ventures aan te gaan met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA.

President José Sergio Gabriellide Azevedo van Petrobras, de belangrijkste buitenlandse investeerder in Bolivia die 14,5 procent van de energiebronnen in Bolivia exploiteert, reageerde gisteren verontwaardigd op de “eenzijdige en onvriendelijke“ maatregel. De directeur, op bezoek in Houston, is voor spoedoverleg met de Braziliaanse president Lula naar huis gevlogen. Petrobras heeft de afgelopen tien jaar 1,5 miljard dollar geïnvesteerd in Bolivia.

Morales, de eerste indiaanse president van Bolivia, won in december met ruim 50 procent van de stemmen de verkiezingen door zijn arme achterban te beloven dat onder zijn bewind de overheid veel nadrukkelijker zeggenschap zou opeisen over de natuurlijke rijkdommen van het land. De president sprak gisteren van “een historische dag“.

Bolivia, het armste land van Zuid-Amerika, heeft na Venezuela de grootste gasvoorraden van het continent. Buurlanden als Brazilië en Argentinië zijn voor hun industrie sterk afhankelijk van Boliviaans gas. Ze importeren dagelijks respectievelijk 30 miljoen en 5,5 miljoen kubieke meter Boliviaans gas. Morales heeft de afgelopen weken gezegd dat de buurlanden meer moeten gaan betalen.

nationalisatie:pagina 5

    • Marcel Haenen