Boekverkoop gestegen tot 1,2 miljard

Ontlezing leidt niet tot een lagere boekverkoop. De omzet van de Nederlandse boekwinkels is vorig jaar met drie procent gestegen tot 1,2 miljard euro.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse boekverkopersbond (NBb). Voor kinderboeken (7,4%) en wetenschappelijke boeken (4,5%) was de omzetstijging nog hoger. “Er zijn steeds meer tekenen dat het met de ontlezing meevalt in Nederland“, zegt Dick Anbeek, de voorzitter van de boekverkopersbond. “We moeten ons niet rijk rekenen, maar de trend is een stijgende. Vooral in de vakanties wordt enorm veel gelezen. Dat merk ik ook in mijn eigen zaak in Middelburg. Mensen gaan er met stapels tegelijk de deur uit.“

Naar de cijfers werd met spanning uitgezien omdat op 1 januari 2005 de wet op de vaste boekenprijs van kracht werd. Tegelijkertijd verdween de officiële status aparte van erkende boekhandels: iedereen mag nu boeken verkopen. “Er is veel veranderd“, volgens Anbeek. “Maar de gevolgen lijken mee te vallen. Van de boekverkoop door de kruidenier hebben we nog niet zo'n last.“

Uitgevers brengen steeds meer verschillende titels op de markt: Vorig jaar verschenen 17.499 nieuwe titels, een stijging van vier procent. Veel van die boeken leiden echter een kort en marginaal bestaan, want de boekverkopersbond signaleert ook dat boeken als De Da Vinci Code en de Harry-Pottercyclus een steeds groter deel van de verkoop voor hun rekening nemen. Dergelijke “langlopende internationale bestsellers' staan jaren achtereen in de top tien.

De voornaamste publicitaire rage van het afgelopen jaar, het luisterboek, speelt in commerciële zin nog geen rol van betekenis. De omzet aan boekenbonnen steeg met 4 procent tot 30 miljoen euro.