Bernanke zet Wall Street op verlies

President Ben Bernanke van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, heeft gisteren Wall Street op verlies gezet. De centralebankpresident heeft dit weekeinde gezegd dat de rentebeslissingen van de Fed bepaald worden door de economische data, zo meldde televisiezender CNBC. Hierop sloegen de bescheiden winsten op de effectenbeurs in New York om in verliezen.

Eerder op de dag waren de koersen gestegen onder invloed van nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie. De uitgaven van Amerikaanse consumenten namen in april toe, terwijl de gezinsinkomens eveneens stegen. Daarnaast kwam supermarktreus Wal-Mart met goede verkoopcijfers over april. De economische groei in de Verenigde Staten kan tot een toename van inflatie leiden. Hierop kan de Fed besluiten de rente te verhogen.

De Dow-Jonesindex noteerde een min van 0,2 procent op 11.343,29 punten. De index van technologiebeurs Nasdaq verloor 0,8 procent op 2.304,79 punten.

Donderdag had Bernanke gezegd dat de Fed mogelijk een pauze in de renteverhogingen neemt. Hierop stegen de aandelenkoersen in New York. De Fed is al bijna twee jaar bezig de rente in stapjes te verhogen.

De olieprijs steeg gisteren sterk na nieuwe geweldsincidenten in Nigeria. Ook de nationalisatie van de olie- en gassector in Bolivia stuwde de prijs van olie op. Bolivia heeft na Venezuela de grootste gasreserves van Zuid-Amerika. De olieprijs sloot in New York 2,5 procent hoger op bijna 74 dollar per vat (159 liter). Op de achtergrond speelt al maanden de dreigende handelsboycot van het olierijke Iran mee. ExxonMobil profiteerde van de stijgende olieprijs. Het grootste beursgenoteerde olieconcern ter wereld werd 0,5 procent meer waard.

De euro noteerde bij het slot van de handel in New York 1,2580 dollar.

De Europese markten waren gisteren gesloten wegens de viering van 1 mei. (ANP)