Bands willen meer geld Sony Music

Amsterdam, 2 MEI De rockgroepen Cheap Trick en The Allman Brothers Band zijn een rechtszaak begonnen tegen Sony Music. Voor ieder voor 99 dollarcent via internet verkocht liedje betaalt de platenmaatschappij de groepen 4,5 cent. De maatschappij zelf incasseert 70 cent. Sony baseert deze verdeling op een clausule in de deels uit het vinyltijdperk daterende contracten van de groepen. Daarin staat dat het bedrijf de kosten voor persen, verpakking en distributie in rekening mag brengen. De muzikanten vinden dat de inkomsten uit de internetverkoop via een andere sleutel verdeeld moeten worden. Ze willen net als bij de opbrengsten uit licenties de opbrengst gelijkelijk verdelen. De uitkomst van de rechtszaak kan gevolgen hebben voor duizenden vergelijkbaar contracten.