Atlete Loonen uit EK-selectie gezet

De Nederlandse atletiekunie (KNAU) heeft atlete Kristijna Loonen (35) met onmiddellijke ingang uit de voorlopige ploeg voor de Europese kampioenschappen, komende zomer in Göteborg, gezet. De maatregel volgt op onsportief gedrag van de lange-afstandsloopster tijdens een aantal wegwedstrijden.

Volgens de bond schold Loonen herhaaldelijk collega's en officials uit, smeet zij met bidons en beet zij tijdens wedstrijden toeschouwers die haar in de weg liepen verwensingen toe. Directeur Rien van Haperen van de atletiekunie: “Drie weken geleden hebben wij Kristijna tijdens een gesprek nog te kennen gegeven dat zulke onsportieve acties een atlete onwaardig zijn. De maat was wat ons betreft vol.“

Loonen trok volgens Van Haperen tijdens het onderhoud het boetekleed aan en beloofde beterschap. Na afloop werd een en ander in een zogeheten public warning vastgelegd. Van Haperen: “En wat gebeurt er? Nog geen week later scheldt zij tijdens de halve marathon van Enschede deelnemers uit en smijt zij gefrustreerd haar bidon weg. Tot het podium aan toe uitte Kristijna haar ongenoegen over het wedstrijdverloop. Dat was voor ons echt de druppel.“

Volgens Van Haperen hanteert de bond voorlopig een tweesporenbeleid ten aanzien van de in opspraak geraakte atlete. “Enerzijds willen wij haar mentale ondersteuning bieden, anderzijds zullen wij haar nauwlettend in de gaten houden en waar nodig haar wedstrijdlicenties intrekken. Ik zeg met nadruk “waar nodig', want Loonen is financieel afhankelijk van de wegwedstrijden, ze heeft geen reguliere baan. Het is een uiterste maatregel.“

Volgens bondscoach Bram Wassenaar, die van “een sportief verlies“ spreekt, vormde Loonens afhankelijkheid van de wegwedstrijden de laatste jaren “een steeds groter probleem. Kristijna liep veel, om zoveel mogelijk startgeld binnen te halen. Begrijpelijk, maar het doorkruiste wel mijn wedstrijdplanning. “Pas op dat je in Göteborg niet uitgewoond aan de start verschijnt', heb ik haar vaak voorgehouden. Maar zij hield er zo haar eigen ideeën op na.“

Wassenaar benadrukt dat Loonen nog niet was geselecteerd voor de EK. “Ze heeft zich bij de marathon van Rotterdam genomineerd en diende nog vormbehoud te tonen.“

Loonen was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar. Haar begeleider Wim Schoots weigerde op de zaak in te gaan.