Amper achttien en te moe om te turnen

De turnster Catalina Ponor kan de zware trainingen niet meer opbrengen.

Bij de EK in Volos nam ze afgelopen weekend afscheid met goud, zilver en brons.

Catalina Ponor tijdens een vloeroefening. Foto AFP Catalina Ponor from Romania performs on the floor during the individual finals of the 26th European Women Artistic Gymnastics Championship at the central Greece port city of Volos, around 300 kilometers north of Athens, 30 April 2006. AFP PHOTO / Aris Messinis AFP

Een afscheid met een traan bleef Catalina Ponor bespaard. De Roemeense turnster die bij de Olympische Spelen van Athene in 2004 drie gouden medailles won, beëindigde gisteren bij de Europese kampioenschappen in Volos haar loopbaan in stijl, nadat ze zaterdag, na het verspelen van goud in de landenwedstrijd, huilend was afgedropen.

De nog maar achttienjarige Roemeense kan de motivatie voor het topturnen niet langer opbrengen. Het leidde tot een breuk met haar coaches Belu en Bitang, die Ponors “lakse' houding niet accepteerden en haar buiten de nationale ploeg zetten.

Met haar oude coach Matei Stanei werkte Ponor het afgelopen jaar met minder goede faciliteiten, maar met meer plezier. En zondag bekroonde ze haar afscheid met goud op balk en brons op vloer. Ponor werd in Athene olympisch kampioen op die beide onderdelen en won bovendien goud met de landenploeg.

Zaterdag was Roemenië, evenals Rusland, favoriet voor het EK-goud bij de teams, waar Nederland achtste werd. De Russinnen werden verslagen, maar verrassend genoeg streefde Italië bij de laatste oefening (vloer) Roemenië nog voorbij. “Denk je Europees kampioen te zijn en dan word je op de valreep verslagen, verschrikkelijk“, zei Ponor nadat ze haar tranen had gedroogd. “Onze fouten zijn wel erg hard afgestraft.“

Haar beteuterde blik paste niet bij een waardig afscheid. Zondag stond ze opgelucht en stralend de media te woord nadat ze vooral op balk, haar favoriete toestel, had geëxcelleerd. Ze nam revanche voor de wereldtitelstrijd van 2005 in Melbourne, waar ze met brons op de balk ver beneden de verwachtingen presteerde.

Maar Ponor turnde op dat moment vooral omdat anderen het wilden. Bijvoorbeeld haar coaches, die de turnster harder lieten werken dan zij wilde. En haar moeder. Zij pushte Catalina na de Spelen om door te gaan met turnen en zij zette haar wat dikker geworden dochter onder druk meer te trainen en gewicht te verliezen. Dat lukte allebei, maar met (te) veel moeite.

Tien medailles op wereldkampioenschappen (drie zilveren, één bronzen) en Europese kampioenschappen (vier gouden, één zilveren en één bronzen) verzamelde de Roemeense in haar carrière. Maar nu vindt Ponor het welletjes. De jonge vrouw uit Constanta heeft het wel gezien in de turnwereld. Wat ze nu gaat doen? Ze bleef gisteren het antwoord schuldig. Met een diepe zucht: “Eerst uitrusten en genieten van wat ik allemaal heb bereikt.“