“Als Verdonk het wil, haalt Kalou WK voetbal'

Als minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie het wil, kan de Ivoriaanse Feyenoorder Salomon Kalou nog mee met het Nederlands elftal naar het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Dat bepleitte zijn advocaat J. Kroes gisteren voor de rechtbank in Rotterdam, waar het beroep diende tegen afwijzing van een versnelde naturalisatie van Kalou.

Kroes begrijpt dat het kort dag is, want 15 mei moet bondscoach Van Basten zijn definitieve selectie bekendmaken. “Als de bestuursrechter Kalou in het gelijk stelt, kan Verdonk alsnog een positieve voordracht doen aan de Koninkrijksraad. Die komt op 10 mei bijeen. Neemt die de voordracht over, dan zou de koningin op 11 mei een handtekening kunnen zetten. Dat kan, want ze is in het land. Het is dan wel zaak dat de minister het initiatief neemt.“ Lukt dat niet, dan is er nog een mogelijkheid. Tot 11 juni kan Van Basten geblesseerde spelers vervangen.

Landsadvocaat G. Hoogvliet hoorde het relaas van Kalou's raadsman verbaasd aan. “Ik dacht eigenlijk dat Kalou het WK al uit zijn hoofd had gezet.“ Hij gaf nogmaals aan waarom Verdonk het verzoek om een versneld paspoort heeft afgewezen: “De minister houdt vast aan twee belangrijke voorwaarden. Kalou moet de inburgeringstoets halen en aannemelijk maken dat hij van plan is langer in Nederland te blijven. Een nieuw contract met Feyenoord zou een bewijs daarvan zijn, maar op dat punt blijft het stil.“

Kalou, die zelf niet aanwezig was op de zitting, is nog steeds van mening dat de VVD-bewindsvrouw hem onterecht een Nederlands paspoort heeft geweigerd. Kroes voerde aan dat hij juist hard zijn best doet om in te burgeren. “Hij heeft zich bij diverse gelegenheden voldoende Nederlander getoond en heeft niet de intentie om naar een buitenlandse club te gaan. Salomon wil uitkomen voor het Nederlands elftal.“

Kroes vond dat Verdonk de regels die uitzonderingen mogelijk maken niet goed hanteert. Hij verwees naar de Russische dirigent Valery Gergiev van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, die in 1995 wegens uitzonderlijk cultureel belang een Nederlands paspoort kreeg. “Maar hij woont 250 dagen per jaar in Sint Petersburg en bedient zich van de Engelse taal. Dan zou Kalou toch ook in aanmerking komen voor een paspoort, zeker gezien het maatschappelijk belang van voetbal.“