7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Amstel Bar & Brasserie

Amsterdam, Professor Tulpplein 1. Telefoon (020) 622 60 60, keuken open 12.00-15.00, 17.00-23.30, gemiddelde prijs drie gangen à la carte: 50,00 euro Categorie: open na 23.00 uur

Bij deze toplocatie aan de Amstel word je hartelijk ontvangen. Op het menu staan met name echte brasseriegerechten als fruits de mer, en opvallend is de goede selectie open wijnen. Verwacht echter niet dezelfde kwaliteit als bij grote broer La Rive. Deze klassiek geruite brasserie gebruikt de minder verfijnde keuken van de banketafdeling. Voor een high tea op het prachtige terras aan de Amstel zit je hier echter perfect!

redelijk | De locatie aan de Amstel is werkelijk prachtig, echt genieten! En hoewel de kwaliteit van het eten misschien niet uniek is, goed is het wel. De bediening is helaas knullig: bestellingen en zelfs hele tafels worden vergeten. De locatie doet me toch elke keer weer terugkomen.(28-10-2005 M.R. te Amsterdam)

uitstekend | Gisteravond in de brasserie gegeten. Aardige en voorkomende bediening. De gerechten zijn niet al te gecompliceerd, maar toch erg smaakvol. We gaan hier nog vaker eten.(09-09-2004 B.v.d.T. te Amsterdam)

2 DANS

NDT: The Colour of Time

Maastricht: Theater a/h Vrijthof. Aanvang: 20.15. Res: 043-3505555 & www.theateraanhetvrijthof.nl

Het Nederlands Danstheater brengt in The Colour of Time twee nieuwe balletten. Skindex is van de Britse choreograaf Wayne McGregor, die een fascinatie voor getallen en computers heeft. Elf dansers dansen tussen twee stroken waarop getallenreeksen flitsen, op dreigende elektronische muziek. Verder Shoot the Moon, nieuw werk van het duo Lightfoot Leon. Het podium is verdeeld in kamers. Vijf dansers dansen op muziek van Philip Glass. Ook op het programma: de herneming van Claude Pascal, het slow-motion ballet van Jirí Kylián.

3 INDIE-ROCK

The Wedding Present + Zoppo

Rotterdam: Nighttown. Aanvang: 21.00. Toegang: 12 euro excl. vvk. + lidm. Kaarten: 0900-3001250 & www.ticketmaster.nl

The Wedding Present is een van Groot-Brittannië's grootste indie bands. David Lewis Gedge richt in 1985 de groep op en er volgt een hele rits platen. Na een break-up, een nieuw samenwerkingsproject en een kapotgelopen relatie komt de inmiddels legendarische band vorig jaar met haar eerste plaat sinds 1996, Take Fountain. De donkere stem van Gedge wordt begeleid door Terry de Castro, John Maiden en Simon Cleave.

4 ARCHITECT

Lezing door Bastiaan Jongerius

Amsterdam: de Brakke Grond, Nes 45. Aanvang: 20.15. Voorverkoop kaarten: ARCAM (reserveren is niet mogelijk). Inlichtingen: www.arcam.nl

Bastiaan Jongerius studeerde in 1990 af aan de Technische Universiteit Delft en richtte zes jaar later zijn eigen bureau op. In Amsterdam realiseerde hij onder meer twee glaswoningen in de Jordaan en het kantoorgebouw Loftice aan de De Ruyterkade. Opvallend in zijn werk zijn de verbouwingen van een bollenschuur tot kubusloft in Heemstede en die van klooster tot woning in Amsterdam.

5 TONEEL

ngt zijn eigen lied

Utrecht: Theater Kikker, Ganzenmarkt 40. Aanvang: 20.30. Res: 030-2319666 & www.theaterkikker.nl

Het toneelstuk De nacht zingt zijn eigen lied van het Zuidelijk Toneel gaat over een zwijgend stel met een baby. Regisseur Olivier Provily verbindt zijn naam aan toneelstukken met weinig handeling. Dit minimalisme brengt hem naar de Noorse schrijver Jon Fosse, die beroemd is met toneelwerk dat zo goed als stilstaat. Man en vrouw kunnen elkaar niet bereiken. Nanette Edens acteert tussen helderheid en hysterie.

6 VERLINKSING

Latijns Amerika links?

Utrecht: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1. Aanvang: 20.00. Inl: 030-2332430 & www.laff.nl

Debat over de golf van linkse presidenten in Latijns Amerika. Lula (Brazilië), Chavez (Venezuela) en Kirchner (Argentinië) kregen de afgelopen maanden gezelschap van Bachelet (Chili) en Vázquez (Uruguay). Hoe nieuw is dit links elan? En hoe zal het de Europese kijk op Latijns Amerika beïnvloeden? Debat onder leiding van Bert Ernste met Michiel Baud, Kees Koonings en Edwin Koopman. In het kader van het Latijns Amerika Film Festival (LAFF), dat plaatsvindt in Utrecht van 3 t/m 10 mei. Een tweede debat volgt op 8 mei.

7 NATUUR & MILIEU

Lichtvervuiling

Amsterdam: Artis Planetarium, Plantage Kerklaan 38-40. Aanvang: 20.00. Inl: 020-5233400 & www.artis.nl

Wim Schmidt, lichtmeter en voorzitter van het Platform Lichthinder, verzorgt in het kader van het programma “De Stad Natuurlijk' een lezing over lichtvervuiling. In het geïndustrialiseerde West-Europa zijn haast geen plekken meer te vinden waar de hemel echt donker is. Een ongerepte sterrenhemel is in Nederland nergens meer te zien. Lichthinder is zeer nadelig voor planten en dieren.

Eet en recenseer zelf mee via www.nrc.nl/iens

Eet en recenseer zelf mee via www.nrc.nl/iens