'Zo'n Bugatti is voor klanten van plus honderd miljoen'

Wie: Paul van den Brul, sales-manager bij Hessing's Autobedrijven in Utrecht.

Waarom: hij hoopt morgen een Bugatti Veyron te verkopen, de duurste en snelste (topsnelheid 407 kilometer per uur) productie-auto ter wereld.

Hoe moeilijk is het om auto's van 1,7 miljoen euro te verkopen? Sales-manager Paul van den Brul van Hessing's Autobedrijven in Utrecht maakt zich geen zorgen. 'Dat soort auto's verkoopt zich vanzelf. De moeilijkheid zit hem in het voortraject. Je moet eerst twintig jaar netwerken om een adressenbestand met potentiële klanten op te bouwen.'

Volkswagen, het moederconcern van Bugatti, had weinig keus, zegt Van den Brul. In Nederland zijn maar twee bedrijven die de top van de markt bedienen: Ferrari-importeur Kroymans en Hessing, de exclusieve verkoper van merken als Bentley, Rolls-Royce, en Lamborghini.

Hessing kent alle potentiële klanten voor dit soort auto's, zegt Van den Brul. 'Ik loop galafeesten af, laat mijn gezicht zien op de Miljonairsfair, houd VIP-avonden op de Autorai en organiseer golftoernooien voor onze relaties.'

Al vóór de officiële introductie heeft Hessing twee Veyrons verkocht. Aan een verzamelaar die al twintig auto's heeft en aan een man die gek is op kunst en antiek. Van den Brul: 'Zulke dure auto's verkoop je aan de top van de top. Niet aan mensen met 20 of 30 miljoen op de bank. Die kopen een Bentley of een Ferrari. Nee, zo'n Bugatti is voor klanten van plus 100 miljoen. Met hun eigen privé-jet vlieg ik met ze naar de fabriek in Molsheim. Daar rijden ze met een Le Mans-coureur proefritjes. We lunchen, drinken een glaasje champagne, en dan vliegen we weer terug. Hartstikke leuk, dat zijn echt schoolreisjes.'

Onderhandelen over korting of een gratis radio is er niet bij. 'Geld speelt helemaal geen rol bij deze klanten. Bovendien staat de prijs vast en ruilen we geen auto's in.'

Ondernemers die hun zaak hebben verkocht en 50 miljoen hebben gecasht, vragen zich bij de aanschaf van hun eerste Bentley nog weleens bezorgd af hoe hun omgeving zal reageren op zo'n dure auto. Van dat soort schroom hebben Bugatti-kopers geen last, verzekert Van den Brul. 'Die mensen zal het worst zijn wat de omgeving van ze denkt.'

Arjen Ribbens

Zie ook www.bugatti-cars.de

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens