www.nrc.nl

Koninginnedag in New York. In het weblog New York viert Freek Staps Koninginnedag bij de voordeur van het Empire State Building, dat rond deze tijd zijn 75ste verjaardag viert. Jammer voor de Nederlanders die verwachtten dat de hoogste wolkenkrabber van New York oranje verlicht zou worden op 30 april, zoals de New Yorkers normaal gesproken één keer per jaar hun historische band met Nederland herdenken. Maar helaas: geen oranje lampjes dit jaar. 'Ter ere van de verjaardag van het gebouw bleef het licht uit en was de skyline minder spannend. Net als voor de oplevering van de Empire State Building, 75 jaar geleden.'

The dirigible mooring mast (unused) and radio antenna atop the 102-floor Empire State Building at sunset, 28 April, 2006, in New York. 01 May, 2006 marks the 75th anniversary of the opening of the 1,454 foot (443.2 meter to the top of the lightning rod) building. Built of steel and aluminum and faced with granite and Indiana limestone, it was for 40 years the world's tallest edifice until surpassed in 1972 by the World Trade Center. It again became the city's tallest after airliners flown by terrorist hijackers destroyed the 110-story twin towers on September 11, 2001. It now ranks ninth in the world, and second in the United States behind Chicago's Sears Tower. AFP PHOTO/Stan HONDA
The dirigible mooring mast (unused) and radio antenna atop the 102-floor Empire State Building at sunset, 28 April, 2006, in New York. 01 May, 2006 marks the 75th anniversary of the opening of the 1,454 foot (443.2 meter to the top of the lightning rod) building. Built of steel and aluminum and faced with granite and Indiana limestone, it was for 40 years the world's tallest edifice until surpassed in 1972 by the World Trade Center. It again became the city's tallest after airliners flown by terrorist hijackers destroyed the 110-story twin towers on September 11, 2001. It now ranks ninth in the world, and second in the United States behind Chicago's Sears Tower. AFP PHOTO/Stan HONDA AFP

www.nrc.nl/newyork

Lievelingen. In Moskou weten ze wel raad met 1 mei, de Dag van de Arbeid, meldt correspondent Coen van Zwol op zijn weblog. 'Vorig jaar op 1 mei waren mijn dochtertje Famke en mijn zoontje Misja heel even de lievelingen van het proletariaat. Maar dat krediet wisten ze snel te verspelen. Terwijl wij voor het Bolsjoi theater in het zonnetje zaten, bemachtigde Famke een vlag van de KPRF, de communistische partij. Showgirl dat ze is, begon ze meteen te marcheren, te salueren en te vendelzwaaien. Dat viel op, de persfotografen stroomden toe, Famke poseerde al snel voor een batterij camera's. 'Ga eens bij die man met die medailles staan', vroegen ze.

Dat hoefde je Famke geen tweemaal te vragen. De veteranen rond de fonteinen van het Revolutieplein waren zeer gecharmeerd van deze rode majorette. Helaas, niet veel later braken mijn kinderen weer met het communisme. Famke en Misja doopten de rode vlag in de fontein en begonnen enthousiast de tegels van het Revolutieplein te schrobben.'

www.nrc.nl/moskou