Winst Bekking in haven Baltimore

Schipper Bouwe Bekking heeft zaterdag in de Volvo Ocean Race met zijn Spaanse bemanning de havenwedstrijd in Baltimore gewonnen. In zeer lichte omstandigheden, met een wind van slechts 5 tot 10 knopen, stuurde de Nederlandse schipper zijn jacht MoviStar in de Chesapeake Bay bekwaam als eerste over de finishlijn. Dat gebeurde na ruim twee uur varen.

De overwinning van de MoviStar in de vijfde havenrace leverde 3,5 punten op voor het klassement. Leider ABN Amro 1 moest op ruime afstand van Bekking en co genoegen nemen met de zesde plaats, kort achter het talentenjacht ABN Amro II.

In het algemeen klassement heeft het eerste zeilteam van het Nederlandse bankconcern nog altijd een riante voorsprong van twintig punten op MoviStar.

Opvallend bij de havenrace aan de Amerikaanse oostkust was de terugkeer van het team Brunel in de Volvo Ocean Race.

Het Australische jacht sloeg wegens materiaalproblemen een aantal etappes over, waaronder de lange tocht van Rio de Janeiro naar Baltimore.

In de tussentijd werd de boot in Australië aangepast. Tot de bemanning hoort vanaf Baltimore ook de 30-jarige Nederlandse zeiler Eduard van Lierde. Team Brunel mocht in Baltimore weer aanhaken in de Ocean Race om mee te strijden voor de laatste etappes.

Komende zondag is de start van de korte zesde etappe van de Ocean Race. Die etappe voert van Baltimore naar New York, over een afstand van 400 zeemijl.

Daarna zet de vloot van zeven boten koers terug naar Europa. Rond 8 juni wordt de finish verewacht van de achtste etappe voor de Nederlandse kust bij Hoek van Holland. Op zaterdag 10 juni is de zogeheten 'in-portrace' op een driehoeksbaan voor de kust bij Kijkduin. Donderdag 15 juni is de start van de negende en laatste etappe richting finishplaats Göteborg.