Welkom bij Gazprom

gazprom.jpgWas vrijdag EINDELIJK welkom op het hoofdkwartier van Gazprom, de Russische gasreus die nu groter dan Shell is. Twee maanden onafgebroken gebeld om er een afspraak te maken. Dat lukte pas toen we het mobiele nummer van een van de bazen bemachtigden. 

Moskou was één grote opstopping, dus ik arriveerde laat. Van de parkeerplaats tot de glazen toren was het nog een heel eind lopen. ‘Rij maar door het grote hek’, zei een Gazprommeisje over de mobiele telefoon. ‘Achter het hoofdgebouw is een parkeerplaats.’ Dat deed ik. Tussen de plantsoenen rond de toren ontwaarde ik twee zwarte Mercedessen. Daar paste mijn stoffige KIA mooi tussen. Ik vouwde hem in het gaatje en rende naar binnen.

Anderhalf uur later stonden er twee nerveuze bewakingsagenten bij mijn KIA’tje. ‘Wilt u meekomen?’ Ik volgde ze naar een kantoortje vol monitors, waar het hoofd beveiliging van Gazprom me bozig opwachtte. ‘Waarom parkeerde u daar’, vroeg hij. Nou, er stonden al twee auto’s dus ik dacht… ‘Inderdaad’, onderbrak hij me. ‘De ene was van Aleksej Miller (het hoofd van Gazprom), de andere van de minister van Handel. Zij mochten het gebouw niet uit voordat mijn jongens uw auto op bommen hadden onderzocht.’

Sorry heren. Ik weet dat u het druk heeft.

    • Coen van Zwol