Troepen terug bij mislukken wederopbouw

Als het onmogelijk blijkt voor de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan om bij te dragen aan veiligheid en wederopbouw, kan worden besloten om de troepen terug te trekken.

Dat heeft minister Kamp (Defensie) dit weekeinde verklaard in het tv-programma Buitenhof.

Kamp zei niet welke criteria bij zo'n beslissing gehanteerd zouden worden. Hij zei wel dat er geen relatie bestaat met een mogelijk aantal slachtoffers onder Nederlandse militairen. 'Je moet voortdurend kijken naar waarmee je wordt geconfronteerd en of je nog kan slagen. [...] Als we er niet zouden slagen dan zijn de negatieve effecten voor de wereld zo groot, dat kunnen we niet voor onze verantwoording nemen', aldus de minister.

Volgens de voormalige Amerikaanse topdiplomaat Richard Holbrooke zal de NAVO zeker nog tien jaar in Afghanistan moeten blijven. De oud-VN-ambassadeur is erg somber over de situatie in het land, waar hij twee weken geleden nog is geweest.

'Het gaat daar niet goed. Als de NAVO Afghanistan verlaat, nemen de Talibaan en Al-Qaeda het weer over', zei Holbrooke zaterdag op een conferentie in Brussel van het German Marshall Fund. 'Ik moet benadrukken dat we geen militaire overwinning kunnen behalen. Maar we kunnen ons ook niet veroorloven om er weg te gaan. Dus we zitten er tot onze nek in.'

Holbrooke merkte op dat de commandostructuur van de westerse troepen in Afghanistan een bron van verwarring is. Behalve troepen die onder de NAVO vallen (van de International Security Assistance Force, of ISAF) zijn er ook westerse troepen actief in het kader van Operation Enduring Freedom (OEF). Deze laatste troepen jagen actief op Al-Qaeda en Talibaan-troepen. 'De commandostructuur is zo slecht, dat iedere commandant zich erover beklaagt.'

Een terugtrekking uit Uruzgan, aldus Kamp dit weekeinde, 'betekent niet alleen een failliet van Nederland, maar ook van de NAVO'. Daarom is het ook moeilijk voorstelbaar. Kamp sloot uit dat, in het licht van de verslechterende veiligheidssituatie in Zuid-Afghanistan - die slechter is dan de regering zich vorig jaar bij haar besluit om troepen te sturen had voorgesteld - Nederland alsnog tot een uitbreiding van het Nederlandse contingent zou kunnen beslissen. Als er veel meer militairen nodig zijn, dan worden die volgens afspraak door de NAVO geleverd, aldus de minister.